Η απόκοσμη μουσική του διαστήματος

Κοιτάμε το σύμπαν τις νύχτες αλλά πόσο το ακούμε;

Η NASA έχει κάτι να μας πει περί αυτού.

 

Διαστημόπλοια της NASA, όπως ο «Βόγιατζερ», ο «Γαλιλαίος» κ.ά., πλέοντας στο βαθύ Διάστημα, όχι μόνον απέστειλαν φωτογραφίες των πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος αλλά κατέγραψαν και τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις που εκπέμπουν.

‘Οταν οι επιστήμονες τις μετέγραψαν σε ηχητικά κύματα, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Αυτή τη φορά, ο ήχος είναι προσιτός στην ανθρώπινη ακοή και θα έλεγα ότι τα τρομακτικά ακούσματα από το «Ρέκβιεμ» και τις «Ατμόσφαιρες» του Γκιόργκι Λίγκετι που ο


Στάνλεϊ Κιούμπρικ χρησιμοποίησε το 1968 στην ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968), υστερούν μπροστά σε αυτούς τους απόκοσμους, μινιμαλιστικούς ήχους που άλλοτε νομίζεις ότι βγαίνουν από ανθρώπινη φωνή κι άλλοτε από έναν αλλόκοτο συνδυασμό εγχόρδων και ηλεκτρονικών οργάνων.

Για του λόγου το αληθές, μπείτε στην ιστοσελίδα της NASA, πληκτρολογήστε Spooky Space «Sounds» ή μπείτε στο σάιτ The Daily Epic πληκτρολογώντας NASA Probes Record Sounds In Space – And It’s Terrifying (http://www.thedailyepic.com/nasa-probes-record-sounds-in-space-and-its-terrifying/).

Θα ακούσετε τους παράξενους ήχους πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος – αλλά και της Γης μας. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω τον ήχο του πλανήτη Δία, του Ποσειδώνα, των δακτυλίων του Κρόνου – που ίσως να είναι οι πιο τρομακτικοί, όπως και του Ουρανού.

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αλλά το «τραγούδι της Γης» (γνήσιος μαλερικός τίτλος) είναι ο πιο ήπιος, καθησυχαστικός, ακόμα και ποιητικός ήχος. Θα άρεσε πολύ στον Ρώσο κοσμοναύτη Γκέρμαν Τίτοφ, γνήσιο ποιητή του Διαστήματος που περιέγραψε τη συγκλονιστική εικόνα του γαλάζιου πλανήτη να πλέει στο μαύρο κενό: «ένας κόκκος άμμου στην ακτή ενός απέραντου ωκεανού».

http://www.kathimerini.gr/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s