ΜΟΥΡΑΝΟ…Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ!

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πήλινα ή ξύλινα σκεύη φαγητού και ποτού οι Βενετσιάνοι είχαν ήδη ανακαλύψει την τέχνη του φυσητού γυαλιού.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η πολυτελής Βενετία αποτελούσε την επιτομή του στυλ… συνεπώς, τι θα μπορούσε να έχει περισσότερο στυλ από το γυαλί?

Για εκατοντάδες χρόνια η Βενετία ήταν η βασική πόλη παραγωγής γυαλιού στο δυτικό κόσμο, φύλακας του μαγικού μυστικού. Αλήθεια, πως μετατρέπεται η άμμος και ο χαλαζίας, το νάτριο και το κάλιο σε ημιδιαφανή λεπτά και χρήσιμα προϊόντα?

Τζάμια παραθύρων, καθρέφτες, ποτήρια κα., παράγονταν στη Βενετία και διαθέτονταν σε όλη την Ευρώπη από τον 13ο αιώνα.

Πότε και πως ξεκινάει η ιστορία του γυαλιού?

Πιθανόν, οι Βενετοί να έμαθαν την τέχνη της κατασκευής του γυαλιού από τους απόγονους των Ρωμαίων προσφύγων οι οποίοι κατέφυγαν στα νησιά της λιμνοθάλασσας μετά την πτώση της Ρώμης, τότε που ουσιαστικά ξεκινάει η ιστορία της Βενετίας… μιας παραμυθένιας πόλης.

Αυτό αποδεικνύεται από ανασκαφές στη νησιωτική περιοχή όπου έφεραν στο φως κομμάτια γυαλιού από τη ρωμαϊκή εποχή.

Οι εμπορικοί δρόμοι προς την Ανατολή έφεραν στη πόλη επιπλέον τεχνικές και η τοπική άμμος και η θαλάσσια χλωρίδα αποτέλεσαν τα πρώτα υλικά.

Μέχρι τον 12ο αιώνα, οι ντόπιοι υαλουργοί είχαν τελειοποιήσει τις τεχνικές κατασκευής τζαμιών, παραθύρων και καθρεφτών.
Το 1291 για λόγους ασφαλείας μεταφέρονται σ’ ένα νησί το οποίο ονομάζεται Μουράνο.

Οι υαλουργοί από απλοί τεχνίτες γίνονται αυθεντίες παγκόσμιας αναγνώρισης οι οποίοι όμως, παρά τα σημαντικά προνόμια που απολάμβαναν, δούλευαν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αξιωματούχων της Δημοκρατίας.

Τα μυστικά της τέχνης θα ήταν ασφαλή στο νησί Μουράνο και οποιοσδήποτε επιχειρούσε να μεταφέρει τις γνώσεις του πέρα από το νησί καταδιωκόταν ανελέητα.

Η έκρηξη των χρωμάτων και όχι μόνο!


Στα 1400 ο Άντζελο Μπαροβιέρ ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε χρωματιστό γυαλί. Ακολούθησε την τεχνική μουρίνε σύμφωνα με την οποία, τα σχέδια δημιουργούνται όταν επίπεδα γυαλιού διαφορετικού χρώματος θερμαίνονται καθώς τοποθετούνται μαζί στο καμίνι.

Αυτό σήμανε την αρχή της έκρηξης των χρωμάτων και των πολύπλοκων σχεδίων, επιτομή των οποίων αποτελεί το βενετικό καντηλέρι, αναπόσπαστο κομμάτι όλων των βενετικών κατασκευών μέχρι και τις μέρες μας.

Οι τεχνίτες δημιούργησαν ακόμη, το βετρό α φιλιγκράνα στην επιφάνεια του οποίου υπάρχουν σχέδια που μοιάζουνμε κλωστές, το βετρό γκραφίτο με σχέδια χαραγμένα με διαμάντι, το βετρό λατίνο κατασκευασμένο με τέτοια λεπτότητα που θυμίζει πορσελάνη και το στελλάρια, ένα ιδιαίτερα ακριβό κρύσταλλο μέσα στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτα μόρια χαλκού.

Μέχρι το 1600, οι απομιμήσεις κοσμημάτων που κατασκευάζονταν από τους υαλουργούς ήταν τόσο πετυχημένες ώστε δύσκολα κανείς μπορούσε να ξεχωρίσει από τα πραγματικά κοσμήματα.

Tαξίδι- Εκδρομή - Travelidea

Σήμερα…


Στο Μουράνο παράγονται και σήμερα μεγάλες ποσότητες φυσητού γυαλιού όπου στην πλειονότητά τους κατασκευάζονται από μικρές επιχειρήσεις.

Οι τεχνίτες ακόμα και σήμερα μεταβιβάζουν τα μυστικά του επαγγέλματος στους μαθητευόμενούς τους. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που παράγονται μπορούν να σας εντυπωσιάσουν, καθώς επίσης τα παραδοσιακά σχέδια που τα στολίζουν με τα λαμπερά χρώματα και τις επιχρυσώσεις, ειδικά εάν έχετε πολύ απαιτητικά γούστα.

Η τεχνική τους βαθμολογείται με δέκα στα δέκα αλλά…… δυστυχώς, η αισθητική κυμαίνεται γύρω στο δυο.

Μην απογοητεύεστε όμως… εάν ψάξετε καλά στα καταστήματα της νησιωτικής περιοχής σίγουρα θα ανακαλύψετε κάποια κομμάτια στα οποία το σύγχρονο ντιζάιν, με επιδράσεις από την παράδοση, παντρεύεται με την εξειδίκευση αιώνων.

Που θα αγοράσετε φυσητό γυαλί :


Στο νησί Μουράνο θα βρείτε γυαλικά , από τα ποιο όμορφα μέχρι τα ποιο περίεργα που θα μπορούσατε να φανταστείτε! Μπορείτε να απευθυνθείτε:

Archimede Seguso – Fondamenta Serenella 18, tel.: 0039 41 739 955 – είναι ένα από τα ιστορικά ονόματα, γνωστός για τα εκλεκτά χειροποίητα φυσητά γυαλιά.
Fratelli Toso – Fondamenta Colleoni 7, tel.; 0039 41 739 060 – ειδικεύεται σε εντυπωσιακά πολύχρωμα σπειροειδή σχέδια δουλεύοντας χρωματισμένο γυαλί.
Το Vetreria Colona – Fondamenta Vetrai 10/11, tel.: 0039 41 739 389 – εκθέτει περίτεχνα γυαλικά σε στυλ αντίκας παραπλήσια με εκείνα που εκτίθενται στο μουσείο του Μουράνο.
Gianni Segato – Fondamenta Vetrai 63, tel.: 0039 41 7736 932 – έχει ασυνήθιστες κρεμαστές λάμπες από σφυρήλατο σίδερο και γυαλί.
Οι Salir – Fondamenta Manin 77-79, tel.: 0039 41 739 033 – 7736 932 – είναι πολύ επιδέξιοι διακοσμητές και χαράκτες γυαλιού και καθρεφτών.
Εάν πάλι, δεν επισκεφθείτε το νησί Μουράνο, μπορείτε να αγοράσετε φυσητό γυαλί στην καρδιά της Βενετίας και συγκεκριμένα από:

Pauly: Castello 4391A, Calle Larga San Marco. Tel.: 0039 41 520 9899
Venini: Piazza San Marco 314. Tel.: 0039 41 522 40 45
Ars Cenedese Murano: San Marco40/41, Piazza San Marco. Tel.: 0039 41 739 101

 

http://www.travelidea.gr/blog/mourano-h-mageia-tou-gualiou/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s