Με φελούκες στις γειτονιές του Νείλου

Παραδοσιακές φελούκες πλέουν στα αργόσυρτα νερά του Νείλου, μεταφέροντας επιβάτες και αγαθά στον προορισμό τους.

Γραφικά πλινθόκτιστα χωριά, κτισμένα δίπλα στις εύφορες όχθες του θεού ποταμού, βιώνουν στους ρυθμούς μιας γαλήνιας και απόμακρης πραγματικότητας αλλοτινών εποχών.

This slideshow requires JavaScript.

Στον μακρινό Νότο της χώρας των Φαραώ, ένας ιδιαίτερος τόπος με διαχρονική ατμόσφαιρα, μυστηριακή γοητεία και ιστορία άνω των 5.000 χρόνων σαγήνευσε και ενέπνευσε εκατοντάδες διάσημους συγγραφείς και ταξιδιώτες όπως τον Ηρόδοτο, την Αγκάθα Κρίστι και τον Γουστάβο Φλομπέρ. Γιατί όχι και εσάς;

Ο τεράστιος ηλιακός δίσκος χάνεται κουρασμένος πίσω από τα εκατοντάδες φοινικόδεντρα του Λούξορ, που βαμμένο από τις τελευταίες ακτίνες του

ήλιου, μοιάζει να έχει κυριολεκτικά πιάσει φωτιά. Στην υπαίθρια αγορά του Ασουάν, τα χρώματα και τα αρώματα του αραβικού παζαριού μονοπωλούν το ενδιαφέρον του δυτικού επισκέπτη.

Παραδοσιακές φελούκες πλέουν στα αργόσυρτα νερά του Νείλου, μεταφέροντας επιβάτες και αγαθά στον προορισμό τους. Γραφικά πλινθόκτιστα χωριά, κτισμένα δίπλα στις εύφορες όχθες του θεούποταμού, βιώνουν στους ρυθμούς μιας γαλήνιας και απόμακρης πραγματικότητας αλλοτινών εποχών.

Οι σαγηνευτικές παραστάσεις της τοπικής καθημερινότητας δεν έχουν τελειωμό – είναι αναρίθμητες. Στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι αγρότες με τη συγκομιδή της σοδειάς εξαργυρώνουν τον μόχθο μιας ολόκληρης χρονιάς και μετουσιώνονται σε ταπεινούς προσκυνητές του υδάτινου θεού, που ανέθρεψε αμέτρητες γενιές Αιγυπτίων.

Κάτω από τον λαμπρό ήλιο, ημίγυμνα παιδιά πλατσουρίζουν στα νερά του ποταμού, κοντά σε μαντιλοφορεμένες νοικοκυρές που πλένουν μαγειρικά σκεύη και ρούχα.

Δίπλα ακριβώς στις όχθες του Νείλου, πομπώδεις φαραωνικοί ναοί κτισμένοι στην κεχριμπαρένια άμμο της ερήμου διδάσκουν στον επισκέπτη την τοπική Ιστορία, που βρίσκεται χαραγμένη πάνω στις τεράστιες πέτρες που τους συνθέτουν.

Ταξιδέψτε στη Νότια Αίγυπτο και βουτήξτε μέσα σε μια θάλασσα αναρίθμητων εικόνων και αντιθέσεων, οι οποίες, αντλώντας χρώματα από την παλέτα του ουράνιου τόξου, μπορούν να αποτελέσουν μοναδικά θέματα για πίνακες ζωγραφικής, με βασικό ντεκόρ τον Νείλο.

Στις όχθες του «ξεκουράζονται» δύο από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, το Λούξορ και το Ασουάν, δυο πόλεις-σταθμοί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23530&subid=2&pubid=63743800

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s