Το γηραιότερο άλμπατρος του κόσμου έκανε αβγό

Αν ήταν άνθρωπος θα πλησίαζε τη συνταξιοδότηση, συνεχίζει όμως να ανατρέφει μικρά και κάθε χρόνο πετά το γύρο του Ειρηνικού Ωκεανού.

αλμπατρος

 

Η Γουίσντομ 64 χρονών σήμερα, φόρεσε το πρώτο της βραχιολάκι αναγνώρισης το 1956, οπότε οι ερευνητές εκτιμούσαν την ηλικία της στα πέντε χρόνια. Έκτοτε έχει αλλάξει βραχιόλι πέντε φορές και επιστρέφει κάθε χρόνο στο Μίντγουεϊ για να ζευγαρώσει.

Τα άλμπατρος γεννούν συνήθως ένα αβγό το χρόνο και οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι η Γουίσντομ έχει αποκτήσει τουλάχιστον 35 απογόνους τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τα άλμπατρος του Λέισαν (Phoebastria immutabilis) παίρνουν το όνομά τους από το νησί Λέισαν βορειοδυτικά της Χονολουλού, ωστόσο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού φωλιάζει στο Μίντγουεϊ.

Θρυλικοί ανεμοπόροι, τα άλμπατρος περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα και η Γουίσντομ εκτιμάται ότι διανύει κάθε χρόνο μια απόσταση 80.000 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της ζωής της έχει διανύσει συνολικά 3 με 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση που αντιστοιχεί σε 4 με 6 ταξίδια στη Σελήνη μετ’ επιστροφής.

Τα περισσότερα άλμπατρος του Λέισαν ζουν από 12 έως 40 χρόνια και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι τα 50.

Η υπέργηρη Γουίσντομ είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό, όχι όμως και το πιο ηλικιωμένο γενικά, αφού οι παπαγάλοι και τα όρνεα ξεπερνούν συχνά τα 100.

in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s