“Το μελάνι του μαύρου πνεύμονα”

 

 

To μελάνι δημιουργήθηκε από την πίσα και άλλες μαύρες ουσίες στους πνεύμονες καπνιστών που τους δώρησαν μετά το θάνατό τους, στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε κομψά μπουκαλάκια κι εκτέθηκε στο κοινό που δεν μορούσε να πιστέψει ότι αυτό το υλικό που οι ίδιοι αν είναι καπνιστές κουβαλάνε μέσα τους, είναι ισοδύναμο του μελανιού.

Η πρωτοβουλία ήταν του Ταϊλενδέζικου Οργανισμού Προώθησης Yγείας. Το εξαιρετικής αισθητικής video ξεκινάει με στυλιζαριμένες εικόνες μελανιού σε ροή για να καταλήξει στη φριχτή αποκάλυψη.

Και κείμενα γραμμένα σε χαρτί από καπνιστές που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο μελάνι για τη συγγραφή τους. Ενώ ενδιάμεσα εμφανίζονται στα αγγλικά οι εξής φράσεις:

“Αυτό δεν είναι συνηθισμένο ένα μελάνι. Γιατί ήταν το έργο ζωής ενός ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που  πέρασε 50 χρόνια από τη ζωή του προκειμένου να δημιουργήσει και την παραμικρή του σταγόνα. Καπνίζοντας κάθε μέρα. Ένα μήνυμα για τους πνεύμονες.

Στην Ταϊλάνδη το 90% των καπνιστών θέλουν να το κόψουν αλλά δεν είχαν την ευκαρία να το κάνουν. Γιατί το σώμα τους δεν τους ενημέρωσε μέχρι τη στιγμή που ήταν πια πολύ αργά.

Για να δημιουργήσουμε το πρώτο μελάνι στον κόσμο φτιαγμένο από πνεύμονες καπνιστών.

Eξαγάγαμε μαύρες ουσίες από πνεύμονες δωρητών καπνιστών για να δημιουργήσουμε το Μελάνι του Μαύρου Πνεύμονα. Στη συνέχεια το εμφιαλώσαμε και το εκθέσαμε σε διάφορα δημόσια μέρη.

Το μήνυμα ήταν να το δουν οι καπνιστές και να παρατήσουν το κάπνισμα. Μην μετατρέπετε τους πνεύμονες σας σε μελάνι. Το μοιράστηκαν πάνω από 100.000 άτομα ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος αυξήθηκαν κατά 500% σε σχέση με πέρσι.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s