Γυναίκες στο φεγγάρι

Το Νοέμβριο, ολοκληρώθηκε το πρώτο στην ιστορία διαστημικό πείραμα με τη συμμετοχή -αποκλειστικά- γυναικών.
moon_1_468

Για τις δοκιμασίες που υπέστησαν στην απομόνωση διαρκείας σε συνθήκες διαστημικού χώρου, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της πτήσης, τα κορίτσια διηγούνται μέσα από δημοσιεύσεις των ημερολογίων της «πτήσης» στη σελίδα τους στο Facebook.

Η RBTH παρουσιάζει μια επιλογή από τις πιο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις της «διαστημικής» περιπέτειας των ρωσίδων «κοσμοναυτών».

Έξι γυναίκες, ερευνήτριες από το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων (ΙΙΒΠ) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ) στη Μόσχα, πέρασαν εννέα 24ωρα απομονωμένες σε έναν ερμητικά κλεισμένο θάλαμο. Οι συνθήκες, το περιεχόμενο της «διαστημικής κάψουλας» και η διάρκεια της παραμονής τους σ’ αυτήν, ήταν αρκετά κοντά στις πραγματικές συνθήκες μιας πτήσης στο φεγγάρι.

Από τα ημερολόγια της πτήσης και μόνο, οι συμμετέχουσες στο πείραμα γυναίκες θα μπορούσαν να γράψουν ολόκληρο βιβλίο. Αυτές όμως αποφάσισαν να τα δημοσιεύσουν, δίνοντας πρόσβαση σε όλο τον κόσμο μέσα από τη σελίδα του μοναδικού αυτού project, στο Facebook.

Διαστημική κοσμητική

Τα κορίτσια γράφουν για τα πειράματά τους και τις καθημερινές τους ενασχολήσεις, τονίζοντας το πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστούν στη ζωή μέσα στον ερμητικά κλειστό και απομονωμένο «διαστημικό» θάλαμο.

Τα κρεβάτια ήταν στενά και βρισκόντουσαν ψηλά, το φαγητό ήταν ασυνήθιστο για τα γούστα τους, το ζέσταιναν αποκλειστικά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αρκετές ήταν οι δυσκολίες και στην υγιεινή των γυναικών, με περιορισμούς στη χρήση αντικειμένων υγιεινής, ενώ δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, εκτός από τα υπηρεσιακά ραδιογράμματα (καταγραφές ραντάρ).

Πηγή: Press photo

«Για μένα, το πιο δύσκολο ήταν να αντέξω την έλλειψη ενημέρωσης για την οικογένεια μου, τους κοντινούς μου ανθρώπους. Πού βρίσκονται, τι κάνουν, πως περνάνε την ημέρα τους», είπε η συμμετέχουσα στο έργο, Άννα Κουσμάουλ.

«Στην αρχή, κοιμόμουν ανήσυχα, γιατί ο θάλαμος είχε πολύ καλή ακουστική και ακούγονταν ο παραμικρός θόρυβος», λέει η Ντάρια Κομισάροβα. «Αν στο πρώτο κρεβάτι πληκτρολογούσε κάποιος στο φορητό υπολογιστή, πέντε κρεβάτια μετά ακούγονταν το χτύπημα και φυσικά αναρωτιόσουν τι ήταν αυτός ο ήχος. Επιπλέον, έχω μακριά μαλλιά, και το στέγνωμά τους με χαρτοπετσέτες ήταν μια πραγματική δοκιμασία, που μου «έτρωγε» αρκετό χρόνο…».

Η προσγείωση αναβάλλεται: Έρχεται τυφώνας!

Δυσκολίες και προβλήματα προέκυψαν και στην εκτέλεση των πειραμάτων. Για την καταγραφή των φυσιολογικών παραμέτρων των γυναικών «κοσμοναυτών», εφαρμόστηκαν ηλεκτρόδια στο σώμα, τα οποία έφεραν πάνω τους, ενίοτε και για διάρκεια ημερών, προκαλώντας ερεθισμούς στο δέρμα.

Πηγή: Press photo

Στην απομονωμένη κάψουλα – «διαστημικό όχημα», παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της άσκησης, δύο φορές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην αρχή, τα κορίτσια έπρεπε να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε μέλος του πληρώματος που έπαθε ηλεκτροπληξία, με το ρόλο του θύματος να τον παίζει μια ψεύτικη κούκλα. Για τη διενέργεια του πειράματος, σε πραγματικό χρόνο, έγινε σύνδεση μέσω τηλεϊατρικής με γιατρούς σε νοσοκομείο της Μόσχας, οι οποίοι καθοδήγησαν τη διαδικασία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το σενάριο εκπαίδευσης, σε λιγότερο από μια μέρα πριν από την έξοδο από το θάλαμο απομόνωσης, ανακοινώθηκε στις συμμετέχουσες στο project, ότι η «προσγείωση» αναβάλλεται για ένα 24ωρο, λόγω «τυφώνα» (!) που «χτύπησε» το κοσμοδρόμιο «Βοστότσνι». Οι αντιδράσεις των κοριτσιών, ήταν ανάμεικτες…

«Από τη μία πλευρά, εμείς οι ίδιες, είχαμε εκφράσει πολλές φορές την ιδέα ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ημέρες, επειδή το πρόγραμμα είναι αρκετά κορεσμένο, γεμάτο από περίπλοκες διαδικασίες.

Έτσι, δεν αρκούσε ο χρόνος για την προετοιμασία της επιστροφής: Έπρεπε να συγκεντρωθεί όλος ο επιστημονικός εξοπλισμός, να γραφτούν οι εκθέσεις, τα τυχόν σχόλια και οι παρατηρήσεις στις οδηγίες λειτουργίας, καθώς επίσης να συζητηθεί δεόντως η διαδικασία εξόδου (από το «διαστημικό όχημα») και οι ερευνητικές εργασίες μετά την πτήση», είπε η επικεφαλής του πληρώματος, Ελένα Λουτσίτσκαγια.

«Από την άλλη πλευρά, η καθεμία μας είχε προετοιμαστεί να συναντήσει την οικογένεια της και στη σκέψη μας κυριαρχούσε η ιδέα, ότι αύριο κιόλας θα είμαστε στο σπίτι μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ντους και να χορτάσουμε επιτέλους, ύπνο!».

http://gr.rbth.com/tecnology/2015/12/04/gynaikes-sto-feggari_547467

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s