Οι ξυπόλητοι μηχανικοί ηλιακής ενέργειας φέρνουν το φως στην ύπαιθρο

Πώς αγράμματες γυναίκες στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, παράγουν, εγκαθιστούν και συντηρούν αγροτικά συστήματα ηλιακής ενέργειας, αλλάζοντας τη ζωή της οικογένειας και της κοινότητας τους.

This slideshow requires JavaScript.

 

Μια αληθινή ιστορία για απλούς καθημερινούς ήρωες

Η Gulab Devi, 45 χρονών, από το χωριό Harmara του Rajasthan στην Ινδία, μοιάζει με μια τυπική παραδοσιακή αγρότισσα, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά.

Όμως η ζωή της είναι ιδιαίτερη. Είναι η μόνη από την οικογένεια που κερδίζει τα προς το ζην για να συντηρήσει τα τέσσερα παιδιά της και τον άρρωστο άντρα της που δεν έχει δουλέψει ποτέ στα 24 χρόνια του γάμου τους Η Gulab είναι αγράμματη και όμως η δουλειά της είναι να φτιάχνει ηλεκτρικά κυκλώματα και φορτιστές για ηλιακά συστήματα.

Συγχρόνως εγκαθιστά και συντηρεί αντλίες νερού, υδατοδεξαμενές και σωλήνες. Όχι μόνο το σπιτικό της ζει άνετα από το μισθό που κερδίζει, είναι συγχρόνως ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στην κοινότητα της.

Η Gulab είναι μια από τους πολλούς «Ξυπόλητους Μηχανικούς Ηλιακής Ενέργειας» που δουλεύουν σε εννέα Ινδικά κρατίδια για την εγκατάσταση ηλιακών ενεργειακών συστημάτων, σε περιοχές της χώρας χωρίς παροχή ηλεκτρισμού.

Οι περισσότεροι από τους Μηχανικούς αυτούς είναι γυναίκες, αγράμματες ή και άλλες που διαθέτουν ελάχιστες γραμματικές γνώσεις.

Το Υπουργείο «Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNDP) υποστηρίζουν το Πρόγραμμα των Ξυπόλητων Μηχανικών, που έχει δημιουργηθεί από το «Πανεπιστήμιο των Ξυπόλητων», μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο μικρό χωριό Tilonia, στο αγροτικό κρατίδιο του Rajasthan.

Το «Πανεπιστήμιο των Ξυπόλητων» στην Ινδία

Το Πανεπιστήμιο των Ξυπόλητων («Barefoot College») ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972, με την πεποίθηση ότι οι λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού χώρου μπορούν να βρεθούν μέσα στην ίδια την κοινότητα, μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών της.

Το Πανεπιστήμιο αυτό εργάζεται για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών, με την ενασχόληση του με τις βασικές ανάγκες για νερό, ηλεκτρισμό, κατοικία, υγεία, εκπαίδευση και εισόδημα.

Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιήθηκε αρχικά από το Πανεπιστήμιο των Ξυπόλητων σε μεγάλη κλίμακα, για την πλήρη ηλεκτροδότηση του campus, έκτασης 7.200 τετραγωνικά μέτρα στην Τilonia το 1986.

Ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι εντελώς αυτάρκης, με μια μονάδα παραγωγής ενέργειας 40 KW που καλύπτει όλες τις ενεργειακές του ανάγκες.

Μέσα από μια εκπαιδευτική προσέγγιση που βασίζεται στην πρακτική, το Πανεπιστήμιο αυτό παρέχει σε αγρότες και τεχνίτες τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλιακά συστήματα σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

Οι απομονωμένες κοινότητες της Ινδίας, που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού, δεν διαθέτουν άλλη πηγή ενέργειας για το μαγείρεμα, τον φωτισμό ή τη θέρμανση, πέρα από την ξυλεία ή από την πανάκριβη κηροζίνη ή το ντίζελ.

Με τη βοήθεια των «Ξυπόλητων Μηχανικών Ηλιακής Ενέργειας», αυτές οι κοινότητες αποκτούν πρόσβαση σε φτηνό ηλεκτρισμό από ηλιακά ενεργειακά συστήματα, τα οποία συντηρούν και υποστηρίζουν οι ίδιες οι κοινότητες. Όλοι οι ηλιακοί συλλέκτες εγκαθίστανται, συντηρούνται και επιδιορθώνονται από τους «Ξυπόλητους Μηχανικούς», χωρίς βοήθεια από κανέναν διπλωματούχο μηχανικό.

Κάθε νοικοκυριό στην κοινότητα πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή η οποία παρέχει κάποιο εισόδημα στους μηχανικούς.

Οι γυναίκες που δουλεύουν για το χωριό τους ως «Ξυπόλητες Μηχανικοί Ηλιακής Ενέργειας» συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία της κοινότητας τους και της ίδιας τους της οικογένειας.

 

http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=4866

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s