Τα ξακουστά κεραμικά Zsolnay

 

Στο Pecs νοτιοδυτικά της Ουγγαρίας, το 1853, ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας ονόματι Miklos Zsolnay δημιούργησε μια μονάδα παραγωγής πλακιδίων και κεραμιδιών.

Δέκα χρόνια αργότερα τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιός του Vilmos  και στα παραγόμενα προϊόντα προστέθηκαν και διακοσμητικά αγγεία και πορσελάνες.

Η επιχείρηση κατάφερε να εκθέσει τις δημιουργίες της στις διεθνείς εκθέσεις εμπορίου της Βιέννης το 1873 και Παρισιού το 1878 όπου και έλαβε μια σημαντική διάκριση. Το 1893 ο Vilmos  εισήγαγε την τεχνοτροπία της εωσίνης, υδατοδιαλυτής κόκκινης χρωστικής ουσίας για τον χρωματισμό της πορσελάνης.

Η εφαρμογή αυτή, παρουσίασε έξαρση στα χρόνια του καλλιτεχνικού κινήματος Art Nouveau. Επίσης, οι στέγες σημαντικών κτιρίων της Βουδαπέστης επενδύθηκαν με κεραμίδια Zsolnay, όπως ο ναός του Ματθαίου, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, το Μουσείο Καλών Τεχνών, τα λουτρά Gellert  και το Ινστιτούτο Γεωλογίας.

Μέχρι το 1914, η Zsolnay ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εστίασε στην παραγωγή κεραμικών μονωτήρων για τα οπλικά συστήματα και το 1948 με την επικράτηση του κομμουνισμού, κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Pécs Porcelain Factory. Το 1991 επανέκτησε την αρχική της ονομασία και πέντε χρόνια αργότερα πέρασε σε χέρια ιδιωτών.

Στο ιστορικό κέντρο του Pecs, σε ένα οίκημα του 13ου αιώνα στεγάζεται το Zsolnay Museum  με σπάνια εκθέματα, δημιουργήματα της εταιρείας από τις απαρχές της λειτουργίας της.

http://authoringtools2011.blogspot.gr/2013/04/zsolnay.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s