Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Δεν είναι λίγες οι φορές που το μυαλό μας ξαφνικά σταματάει. Δεν θυμόμαστε τι θέλουμε να πούμε, τι να κάνουμε ή ακόμη χειρότερα που έχουμε κρύψει διάφορα πράγματα. Όσο και αν εκνευριζόμαστε τόσο επιδεινώνετε το πρόβλημα.

11miller-master675-v2

Οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η ήπια σωματική άσκηση, οι κοινωνικές επαφές αλλά και οι αποφυγή παραγόντων που βλάπτουν γενικά την υγεία, όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση, μπορούν ενισχύσουν την μνήμη .

Σωματική δραστηριότητα

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και έχει πλέον τεκμηριωθεί

επιστημονικά ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά παραμένουν διανοητικά ενεργοί μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι μετά την άσκηση απελευθερώνεται στον οργανισμό η νεροεπινεφρίνη, η οποία βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλλει στην καλή μνήμη. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού και οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αλλες μελέτες έδειξαν ότι παρόμοια δυσμενή δράση στη μνήμη έχουν και τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα.

Επίσης η υπέρταση προκαλεί βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών.

Ρυθμίστε το διαβήτη

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με διάφορους τύπους άνοιας, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και μίας άλλης μορφής άνοιας, η οποία σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια (αγγειακή άνοια)

Γυμνάστε το μυαλό σας

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι η «γυμναστική του μυαλού» μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν 75% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από άνοια.

Βρεθείτε με φίλους

Η τηλεφωνική συνομιλία με συγγενείς ή φίλους, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των κοινωνικών επαφών τόσο καλύτερες είναι οι νοητικές λειτουργίες του ατόμου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι μία φιλική καθημερινή κουβέντα βοηθά τις νοητικές λειτουργίες όσο και η επίλυση ενός δύσκολου σταυρόλεξου.

http://www.skaipatras.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s