Σχολείο στην πλωτή παραγκούπολη της Νιγηρίας

Το Λάγος είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Νιγηρίας καθώς και η 2η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής. Η πόλη αυτή είναι χτισμένη πάνω σε νησιά, τα οποία χωρίζονται από υποθαλάσσια φαράγγια. Πολλά από τα παιδιά του Λάγος θέλουν να πάνε σχολείο, όμως δεν υπάρχει χώρος για όλα.

This slideshow requires JavaScript.

Η πλωτή τους πόλη κάνει δύσκολη την επέκταση των κτισμάτων και η φτώχεια σε πολλά χωριά της περιοχής είναι μεγάλη. Έτσι, με τη βοήθεια του UNPD (United Nations Development Program), ένα σχολείο που επιπλέει, χτίστηκε ώστε να βρουν την εκπαίδευση που ζητούν όλα τα παιδιά.

Το πλωτό σχολείο The Makoko Floating school βρίσκεται στην κοινότητα του Makoko.


Αποτελείται από πολλά κτίρια, σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, στις κλιματικές αλλαγές από τις οποίες υποφέρει η χώρα αλλά και στην αστικοποίηση που αυξάνεται ραγδαία.

Κάθε κτίσμα μπορεί να στεγάσει μέχρι 100 μαθητές. Τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί σε τριγωνικό σχήμα εξ ολοκλήρου από ξύλο και επιπλέουν στο νερό, διότι έχουν τοποθετηθεί επάνω σε μια βάση από 250 πλαστικά δοχεία.

Η ηλεκτροδότησή τους γίνεται αποκλειστικά με ηλιακούς συλλέκτες. Ο αρχιτέκτονας Kunlé Adeyemi αφηγείται την ιστορία του γιατί και πώς του ήρθε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το πλωτό σχολείο.

Μιλάει για το πώς εμπνεύστηκε από τη στάση των κατοίκων της παραγκούπολης, πώς έμαθε πράγματα από τους τεχνίτες της περιοχής αλλά και την ελπίδα του ότι η δομή του σχολείου αυτού θα λειτουργήσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το σχολείο αυτό υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της αρχιτεκτονικής. Δηλαδή το να εξυπηρετεί τον σκοπό και τις κοινωνίες, τους ανθρώπους και την οικολογία, όχι το να φτιάχνει μεγαθήρια.

[Πηγή: www.doctv.gr]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s