Το ταξίδι του Henry “Box” Brown

O Henry “Box” Brown γεννήθηκε σκλάβος στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το 1816. Παντρεύτηκε, αλλά η γυναίκα του ήταν κι αυτή σκλάβα και ο γάμος τους δεν αναγνωριζόταν νομικά. Τα τρία παιδιά τους γεννήθηκαν επίσης σκλάβοι. 

Όταν ο ιδιοκτήτης τους πούλησε τη γυναίκα και τα παιδιά τους σε άλλον ιδιοκτήτη σκλάβων, ο Brown είπε ότι είδε ουράνιο όραμα να στείλει τον εαυτό του σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν σκλάβοι.

Επινόησε λοιπόν το εξής! Σ’ ένα κουτί επενδυμένο με τσόχα και με την ένδειξη “ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ”, ταχυδρόμησε τον εαυτό του στην Φιλαδέλφεια, στην οποία είχε καταργηθεί η δουλεία. Λίγο νερό, μερικά μπισκότα και μια μικρή τρύπα στο κουτί για να αναπνέει ήταν τα εφόδια του στο ταξίδι του προς την ελευθερία.

Το ταξίδι ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1849 και είχε διάρκεια 27 ωρών. Το κουτί μεταφέρθηκε

με κάρο, σιδηρόδρομο, ατμόπλοιο, ξανά κάρο, ξανά σιδηρόδρομο, πλοιάριο, σιδηρόδρομο και ολοκληρώθηκε με την παράδοσή του με κάρο. Παρά τις οδηγίες που είχαν γραφτεί στο κουτί για προσεκτικό χειρισμό του και για την πάνω πλευρά του, πολλοί χειριστές το τοποθετούσαν ανάποδα και απρόσεκτα.

Το κουτί παραδόθηκε σε μέλη Επιτροπή Επαγρύπνησης της Φιλαδέλφειας, μια ομάδα ιδιωτών που δραστηριοποιούνταν στις περιπτώσεις που θεωρούσαν ότι το κράτος ήταν ανεπαρκές.

Οι πρώτες του λέξεις, όταν βγήκες από το κουτί, ήταν: “Τι κάνετε κύριοι;” κι ένας ψαλμός από την Αγία Γραφή.
Ο Μπράουν έγραψε αργότερα ότι το αβέβαιο ταξίδι άξιζε το ρίσκο. ¨Αν δεν έχεις στερηθεί την ελευθερία σου , όπως εγώ, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις την δύναμη της ελπίδας για την ελευθερία, η οποία για μένα ήταν μια άγκυρα στην ψυχή μου, σίγουρη και ακλόνητη.¨

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s