Η μουσική των δέντρων

Ο μυστηριακά όμορφος ήχος που ακούσατε ήταν ένα απόσπασμα από το τραγούδι της Μελιάς (ή του Φράξου), από τον δίσκο Years. Πρόκειται για δημιούργημα του Bartholomäus Traubeck, και περιέχει 7 ηχογραφήσεις από τους δακτυλίους διαφορετικών δέντρων, όπως ο Δρυς, ο Σφένδαμος και η Οξιά.

Κάθε δέντρο έχει το δικό του μοναδικό “τραγούδι”, εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δακτυλίων του, όπως, για παράδειγμα, το πάχος, και άλλων μικρών

διαφορών στο κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε από το καθένα, στο εν λόγω πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα είναι 7 διαφορετικές, αλλά πάντα υπέροχες στο αυτί, συνθέσεις.

Φυσικά, αν τοποθετούσαμε εμείς έναν δίσκο φτιαγμένο από τον κορμό δέντρου, στο πικάπ μας, θα ακούγαμε κάτι περισσότερο σαν… αυτό, αντί για τη μουσική πανδαισία που παρήγαγε ο Traubeck. Το δικό του μοναδικό πικάπ χρησιμοποιεί μία κάμερα PlayStation Eye και μεταδίδει τα δεδομένα που λαμβάνει, σε έναν υπολογιστή, όπου μετατρέπονται και παίζονται ως κομμάτι για πιάνο.

Σε κάθε περίπτωση, η έμπνευση του Traubeck και η επινόηση της μεθόδου που μετατρέπει ένα απλό κομμάτι ξύλου σε μία μοναδικά υπέροχη σύνθεση, είναι άξιες θαυμασμού. Το σίγουρο είναι ότι, ακούγοντας το “τραγούδι” των δέντρων, ταξιδεύουμε στην αστείρευτη ομορφιά της φύσης μας, όπου μας παρασύρουν οι νότες της δικής της μουσικής.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s