Σπάνιες σφραγίδες των Ναζί στο μουσείο του Άουσβιτς

Το μουσείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου απέκτησε πέντε αυθεντικές και ιδιαίτερα σπάνιες μεταλλικές σφραγίδες με ακίδες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να χαράσσουν στους κρατουμένους τους αριθμούς τους!

This slideshow requires JavaScript.


Ένας δωρητής, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, προσέφερε αυτές τις σφραγίδες στο μουσείο που υποδέχεται τους επισκέπτες στο στρατόπεδο-σύμβολο του Ολοκαυτώματος, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία στο Όσβιετσιμ, μια πόλη στα νότια της Πολωνίας.

 

Σε κάθε σφραγίδα υπάρχει ένας αριθμός τον οποίο σχηματίζουν οι ακίδες: ένα 0, δύο 3, δύο 6 ή 9—οι αριθμοί που προορίζονταν για την ταυτοποίηση των κρατουμένων, εξήγησε ο ίδιος.

Οι Ναζί σημάδευαν αρχικά τους κρατούμενους στο στήθος, έπειτα στο αριστερό μπράτσο. Το στρατόπεδο του Άουσβιτς ήταν το μοναδικό που χρησιμοποιούσε αυτό το είδος ταυτοποίησης, επισήμανε ο Μπάρτισελ.

Οι σφραγίδες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στη ζώνη απομάκρυνσης των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων από το Άουσβιτς, που φτιάχτηκε ενώ οι σοβιετικές δυνάμεις προέλαυναν το 1945, θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν από το μουσείο πριν παρουσιαστούν στο κοινό στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης έκθεσης, τα επόμενα χρόνια, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα σπάνια. Ένα και μοναδικό αντίγραφο μιας τέτοιας σφραγίδας βρίσκεται στο στρατιωτικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, σύμφωνα με το μουσείο του Άουσβιτς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Auschwitz museum

 

http://www.onalert.gr/stories/spanies-sfragides-twn-nazi-sto-mouseio-aousbits/33088

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s