Matthias Buchinger…Little Man of Nuremberg

Αυτός είναι ο πιο μικροσκοπικός καλλιτέχνης στον κόσμο

Μοναδικός, εκκεντρικός, θαυμαστός διασκεδαστής. Τα μικροσκοπικά γράμματά του μόλις φαίνονται με γυμνό μάτι. Δεν είχε χέρια και πόδια. Ο θαυμάσιος Ματίας Μπούχινγκερ!

Στην έκθεση Matthias Buchinger’s Drawings από τη συλλογή του  Ricky Jay, στο Metropolitan Museum of Art υπάρχει μια γκραβούρα του 1724, μια αυτοπροσωπογραφία με τίτλο “Little Man of Nuremberg”. Ο πίνακας δείχνει τον Γερμανό καλλιτέχνη, που έχει ύψος 74 εκατοστά και γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια.

Χρησιμοποιώντας  ένα εργαλείο, μια κατασκευή για να στέκεται όρθιος, ο Buchinger διακρίθηκε στην καλλιγραφία, τη διακοσμητική και τη  μικρογραφία, και την τέχνη να δημιουργεί πολύ μικρά γράμματα. Μια προσωπογραφία του έχει γράψει στις μπούκλες της περούκας του επτά πλήρεις ψαλμούς και προσευχές. Ήταν ένας αξιόλογος καλλιγράφος και τα γράμματα είναι σχεδόν αδύνατον να φανούν με γυμνό μάτι. Έφτιαχνε τοπία, οικόσημα και  οικογενειακά δέντρα τα οποία του ανέθεταν για την μοναδική αίσθηση της λεπτομέρειας.

Η τέχνη ήταν ένα μόνο ένα από τα ταλέντα του Buchinger. Ήταν ένα ταχυδακτυλουργός, εξαιρετικός σκοπευτής, παίκτης του μπόουλινγκ και βιρτουόζος των μουσικών οργάνων, για να αναφέρουμε μερικές από τις δεξιότητες τις οποίες παρουσίασε επί πληρωμή σε εκθεσιακούς χώρους και αρχοντικά σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποιούσε πάνω από μισή ντουζίνα μουσικά όργανα, κάποια δικής του εμπνεύσεως. Έφτιαχνε καράβια μέσα σε μικροσκοπικά γυάλινα μπουκάλια.

Ο Ματίας Μπούχινγκερ γεννήθηκε το 1674 και πέθανε το 1739. Αν και χωρίς πόδια και χέρια, έζησε μέχρι την ώριμη ηλικία των 65 ετών παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έκανα δεκατέσσερα παιδιά.Φημολογούνταν ότι είχε κάνει παιδιά με δεκαεπτά ερωμένες.

Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση Matthias Buchinger: The Greatest German Living, γραμμένο από τον Ricky Jay. Το βιβλίο ερευνά την ιστορία και τη μυθολογία του μικροσκοπικού άνδρα, ενώ επίσης καταγράφει συναντήσεις του με πολλούς συναρπαστικούς χαρακτήρες που συναντά στην παθιασμένη αναζήτησή του για τον Buchinger.

Για τις σύγχρονες ευαισθησίες, η ιδέα ενός νάνου μάγου του 18ου αιώνα, και μια έκθεση για τις δεξιότητές του, μπορεί να οδηγήσει σε άλλους συνειρμούς. Όμως εδώ πρόκειται για έναν ταχυδακτυλουργό, που αποτελεί μέρος μιας μεγάλης παράδοσης, ένα άτομο – θαύμα, με ειδικές δεξιότητες, του οποίου το έργο παρουσιάζεται σε ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πλαίσιο.

Οι επισκέπτες στο ΜΕΤ μπορούν να δουν δεκαπέντε σχέδια της συλλογής του Ricky Jay. Ο Jay έχει εμμονή με τον Buchinger, η οποία χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Αναρωτιέται και προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ο μικροσκοπικός μάγος μπορούσε να κάνει σχέδια τόσο μικρό που είναι μόλις ορατά με γυμνό μάτι; Και με ποιο τρόπο αυτός ο μικροσκοπικός άνθρωπος κινείται από την πατρίδα του τη Νυρεμβέργη προς την Κοπεγχάγη, το Παρίσι, το Λονδίνο;

Οι επισκέπτες στο ΜΕΤ δεν θα είναι σε θέση να αγγίξουν τα σχέδια του Buchinger βέβαια, αλλά θα είναι σε θέση να κοιτάξουν  μέσα από μεγεθυντικούς φακούς που παρέχονται από το μουσείο τα έργα.

http://www.thetoc.gr/

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s