Ταμειακές μηχανές αντίκες

Αντικρίζοντας μία αντίκα ταμειακή μηχανή είναι πραγματικά σαν να βλέπεις πίσω στο παρελθόν και στον 20ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιείς την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

This slideshow requires JavaScript.

Οι ταμειακές μηχανές αντίκες έχουν εξελιχθεί σε πολύ επιθυμητά αντικείμενα μεταξύ των συλλεκτών παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Αυτές οι παλιές ταμειακές έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία και αποτελούν πλέον σύμβολο της σύγχρονης κουλτούρας μεταξύ των εθνών.

Η ιστορία της ταμειακής μηχανής ξεκινάει στα μέσα του 1879 όταν η ταμειακή μηχανή           εφευρέθηκε από τον James Ritty έναν ιδιοκτήτη σαλούν από το Ντέιτον του Οχάιο των ΗΠΑ.       Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Ritty πούλησε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Εθνική Εταιρεία Κατασκευών η οποία πουλήθηκε στον John Patterson, το 1884, και ο οποίος την μετονόμασε σε Εθνική Εταιρία Κατασκευής ταμειακών μηχανών.

Η ταμειακή μηχανή κατασκευάστηκε αρχικά για να είναι μια μηχανή πωλήσεων.                       Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην πρόληψη της απάτης από τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Κρατούσε τα χρήματα ασφαλή μέσα στο συρτάρι, το οποίο άνοιγε μόνο όταν μία συναλλαγή πραγματοποιούνταν.

Οι περισσότεροι πάντως ιδιοκτήτες καταστημάτων έδειχναν στην αρχή απρόθυμοι να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές και έδειχναν ότι τις θεωρούσαν άχρηστες και        ότι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε αυτές.

Η ταμειακή μηχανή όμως σύντομα εξελίχθηκε σ’ ένα στοιχείο επίδειξης παρά μια χρήσιμη εφεύρεση. Οι άνθρωποι άρχισαν να επισκέπτονται τα  καταστήματα όχι για να αγοράσουν κάποιο προϊόν αλλά για να δουν τη νέα μηχανή.

Οι ταμειακές μηχανές αντίκες είναι πολύ περίτεχνα και φανταχτερά αντικείμενα.             Κατασκευάζονταν κυρίως από ορείχαλκο, αλλά κάποιες φτιάχτηκαν από ξύλο, σίδερο, ή νικέλιο.

Ήταν περίτεχνα σχεδιασμένες και είχαν χαράξεις και γραμμές επάνω στην επιφάνεια τους.  Επιπλέον, συνοδεύονταν από μικρά κουδουνάκια τα οποία κτυπούσαν όταν το συρτάρι της   μηχανής ανοιγόκλεινε.

Το 1917, λόγω του παγκόσμιου πολέμου και την χρήση μετάλλων κυρίως για την κατασκευή πολεμικού υλικού τα υλικά για την κατασκευή ταμειακών μηχανών σπάνιζαν.

Το κλασικό υλικό κατασκευής που ήταν ο ορείχαλκος είχε αντικατασταθεί με κάποια φθηνότερα υλικά. Αυτός είναι πραγματικά ένας καλός λόγος για τον οποίο οι ταμειακές μηχανές αντίκες πριν την ημερομηνία αυτή είναι σε τέτοια ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών.

Κάποιοι τις συγκεντρώνουν εξαιτίας των περίτεχνων σχεδίων  πάνω στον ορείχαλκο και στο ξύλο, ενώ κάποιοι άλλοι τις συλλέγουν για να διατηρήσουν την κληρονομιά από ένα κομμάτι της αμερικανικής και βρετανικής ιστορίας.

Κάποιοι συλλέκτες επιλέγουν να αποκαταστήσουν και να αναπαλαιώσουν τις παλιές ταμειακές μηχανές, μόνο που θα πρέπει να μπουν στην βάσανο της ανεύρεσης κάποιων μερών τους που λείπουν.

ταμειακές μηχανες αντίκαΗ έρευνα για κομμάτια των παλιών ταμειακών μηχανών είναι συνήθως μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η αντίκα στην μορφή που ήταν.

Οι ταμειακές αντίκες έχουν εξελιχθεί σε σύμβολα της παγκόσμιας ιστορίας.                         Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, και μεταφερόμενες κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μηχανές αυτές διαθέτουν πλούσια ιστορία.

Οι πρώτες ταμειακές μηχανές στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν στο μπακάλικο του ΚΙΚΙΖΑ (1931-1972) στην Αθήνα, εισαγωγή από Αμερική.

http://tameiakesmhxanesdgl.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s