Oberammergau το βαυαρικό χωριό των παραμυθιών

Η Ρομαντική Οδός λέγεται έτσι, γιατί απλούστατα πρόκειται για έναν πανέμορφο δρόμο, μια πανέμορφη διαδρομή! Απίστευτη φύση (που θα δεις κυρίως όταν ο καιρός το επιτρέπει) και γραφικά σπιτάκια…

This slideshow requires JavaScript.

Ξεκινά από τη Φραγκονία, περνά από τις πόλεις Νέρντλινγκεν, Ντόναουβερτ, Άουγκσμπουργκ, Λάντσμπεργκ και Φύσεν, νότια Βαυαρία δηλαδή, και καταλήγει στο διάσημο Κάστρο Νόισβανστάιν, για το οποίο σου μίλησα και στο προηγούμενο post.

Το Κάστρο αυτό, αλλά και το χωριό Όμπεραμεργκάου, (για το οποίο θα σου μιλήσω τώρα και θα σου δώσω πέντε λόγους για να το επισκεφτείς), βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της Ρομαντικής Οδού. Για σένα που βαριέσαι το πολύ μπλα-μπλα, πήγαινε λίγο πιο κάτω, έχω τους 5 λόγους μαζεμένους και πολύ, μα πολύ συνοπτικά γραμμένους!

Στους πρόποδες των βαυαρικών Άλπεων βρίσκεται το μικρό αυτό, σχετικά, χωριό, το Όμπεραμεργκάου (Oberammergau).

77912

Βρίσκεται περίπου δυο ώρες μακριά από το Μόναχο και το συνδυάσαμε με την επίσκεψη στο Κάστρο Νόισβανστάιν. ΛΟΓΟΣ 1.

Το χωριό αυτό είναι διάσημο για δυο βασικούς λόγους. Αρχικά, για τις ζωγραφισμένες προσόψεις των σπιτιών. Η ζωγραφική στους τοίχους είναι σύνηθες φαινόμενο και χαρακτηριστικό των βαυαρικών χωριών, αλλά στο Όμπεραμεργκάου το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.

Οι απεικονίσεις, λοιπόν, είναι εμπνευσμένες από τοπικούς μύθους, από θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά και παραμύθια. Μάλιστα, πολλές εικόνες είναι «βγαλμένες» από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, οι οποίοι κατάγονταν από το Χάναου της Γερμανίας. Περπατώντας στο χωριό, να είσαι σίγουρος ότι από κάπου θα πεταχτεί ο Χάνσελ με την Γκρέτελ 🙂

Η τεχνοτροπία αυτή ζωγραφικής λέγεται ‘luftmalerei’ (αυτό το τελευταίο το διάβασα στο Έθνος).

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το χωριό είναι διάσημο, είναι η αναπαράσταση των Παθών, που γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Η τελευταία ήταν το 2010 και η επόμενη το 2020. Λέγεται ότι είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα και άκρως επιβλητικό!

Oberammergau, Upper Bavaria, Germany

Oberammergau, Oberbayern, Deutschland / Oberammergau, Upper Bavaria, Germany

Η Αναπαράσταση καθιερώθηκε το 1633, αν δεν κάνω λάθος, όταν οι κάτοικοι έκαναν τάμα για να γλιτώσουν από τον λοιμό της πανούκλας.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Υπάρχουν πολλά μαγαζάκια με ξύλινα στολίδια, αλλά και διακοσμητικά είδη, ενώ στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα δεις σπάνια είδη ζωγραφικής πάνω σε ξύλο και άλλα κομμάτια ξυλογλυπτικής!

Επίσης, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι απλά γλυκύτατοι και είμαι σίγουρη ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς από την αγορά κάποιου μικροαντικειμένου! ΛΟΓΟΣ 4

Και μιας που ανέφερα τα ξύλα, περπατώντας στα στενάκια του Ομπεραμεργκάου, θα δεις πολλά ξύλα τοποθετημένα έξω από τα σπίτια, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι. Είναι όλα «στοιβαγμένα» με εξαιρετική ακρίβεια και οργάνωση!

Και φτάσαμε στο δικό μου υπερ-αγαπημένο χαρακτηριστικό του χωριού (για το οποίο δεν διάβασα ή άκουσα πουθενά). Τα γραφικά παράθυρα!


Τα λατρεύω γενικώς αυτά (παράθυρα, μπαλκονάκια…), και το Ομπεραμεγκάου είναι ένας μικρός παράδεισος! Παράθυρα ξύλινα, ζωγραφισμένα, με λουλούδια… Διάφοροι συνδυασμοί. Είμαι σίγουρη ότι αν καθόμουν περισσότερο, θα ξετρύπωνα και άλλα πολλά.

Τέλος, να σου πω ότι στο βαυαρικό αυτό χωριό υπάρχει και σχολή του ΝΑΤΟ.nato-school
Φυσικά, στο τέλος της βόλτας σου, αξίζει να κάτσεις για έναν καφέ και ένα γλυκό, σε κάποιο καφέ που θα ξετρυπώσεις. Είσαι σε γνήσιο και παραδοσιακό βαυαρικό χωριό. Απόλαυσέ το!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s