Ταξίδι στη «φωλιά» του… κούκου

Σε ένα καταπράσινο παράδεισο στη νοτιοδυτική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, κρύβεται η… φωλιά του κούκου, η περιοχή των ωρολογοποιών της Γερμανίας. Η τέχνη αυτή στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού «μετρά» αιώνες. Σήμερα όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά αποτελεί και βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τουρισμού.

Η περίφημη γερμανική οδός του Ρολογιού (Deutsche Uhrenstraίe) είναι μία κυκλική διαδρομή, που εκτείνεται σε μήκος 320 χλμ. και ενώνει τα χωριά των Ωρολογοποιών.

Το πιο μεγάλο ρολόι κούκος παγκοσμίως

Μεταξύ των κωμοπόλεων Triberg και Hornberg (στην τοποθεσία Schonachbach, 5 χλμ. βόρεια του Triberg) βρίσκεται το μεγαλύτερο ρολόι-κούκος του κόσμου, το οποίο φιγουράρει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Είναι τόσο μεγάλο που εκατοντάδες ξυλόγλυπτα ρολόγια, καθώς κι ένα μικρό μουσείο, λειτουργούν στο εσωτερικό του. Ο τεράστιος μηχανισμός που κινεί το ρολόι έχει διαστάσεις 4,5 μ. Χ 4,5 μ. και ζυγίζει 6 τόνους, ενώ ο κούκος έχει μήκος 4,5 μ. και ζυγίζει 150 κιλά .

Κατασκευάστηκε από τον Josef Dold και την οικογένειά του σε διάστημα μόλις 2 ετών (1977-1979). Εξωτερικά αποτελεί παραδοσιακό δείγμα ξύλινου αγροτόσπιτου της περιοχής.

Το εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών HUBERT HERR
Το πιο οργανωμένο εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών στον Μέλανα Δρυμό είναι το Hubert Herr στο Triberg. Ξεκινώντας από το σκάλισμα του ξύλου μέχρι και το πώς συναρμολογείται ο μηχανισμός και πώς βάφεται το ρολόι, όλα τα στάδια της κατασκευής μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Το Μουσείο Ρολογιού

Το Γερμανικό Μουσείο Ρολογιού (Deutsches Uhrenmuseum) βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης Furtwangen, γνωστής ως πόλης του Μέλανα Δρυμού, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο των ωρολογοποιών της Γερμανίας. Θεωρείται το πληρέστερο στον κόσμο με περισσότερα από 8.000 εκθέματα, εκ των οποίων 1.300 ρολόγια που είναι μονίμως στημένα.

Στις αίθουσές του, μπορεί κανείς να δει όχι μόνο μια τεράστια ποικιλία ρολογιών που προέρχονται από τον Μέλανα Δρυμό, αλλά και ρολόγια από όλο τον κόσμο, καθώς και ειδικά εξαρτήματα, παλιά και σύγχρονα. Από τη συλλογή δεν θα μπορούσαν να λείπουν ρολόγια – κούκο από τον 18ο αιώνα αλλά και πρωτότυπα σουβενίρ.

Περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες εισρέουν στο μουσείο κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Περίπου το ένα τρίτο των επισκεπτών ζητά προσωπική ξενάγηση, κατά την οποία έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τη μουσική και το χτύπο των ρολογιών. Ειδικά, σε περιόδους διακοπών, τα παιδιά μπορούν να στήσουν εκεί ένα εργαστήρι ρολογιού.

http://www.allesgr.de/like/65565/orologopioi-taxidi-sti-folia-tou-koukou.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s