Fernando Botero – Περιττά κιλά στην τέχνη;

1fernando-botero-the-beach

Ε ναι, λοιπόν, θα κάνω και εγώ ένα καλοκαιρινό άρθρο από αυτά που μιλάνε για περιττά κιλά. Σε αντίθεση όμως με τις κακεντρεχείς σειρήνες που θα σας βομβαρδίσουν με φωτογραφίες ανορεξικών μοντέλων, γραμμωμένων κοιλιακών, σμιλευμένων γλουτών και γενικά τέλειων αναλογιών, εγώ θα σας παρουσιάσω το αίσθημα ζωικής ευφορίας που μπορεί να προκύψει από το «κάτι παραπάνω». Συνοδοιπόρος μου σ’ αυτό το εγχείρημα o «πολύς» κύριος  Φερνάντο Μποτερό (Fernando Botero γεν. 1932).

fernando-botero-the-beach-83337

Μορφές που αποπνέουν υγεία, αισιοδοξία, κατάφαση ζωής, ελπίδα· η υπερθετική, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανθρωπότητα του Μποτερό αποτελεί ένα αντίδοτο στο σύγχρονο άνθρωπο, ιδιαίτερα αυτόν της δυτικής κοινωνίας της αφθονίας, που ζει με το στερητικό σύνδρομο της διαρκούς δίαιτας.

3054499_f520

Πεποίθηση του ήταν πως, πρέπει να περιγράφει κάνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, πολύ γνωστό και οικείο για να μπορεί να γίνει κατανοητό απ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και το θεματικό του περιβάλλον αποτελείται από οικογένειες, άντρες, γυναίκες, ζώα και νεκρές φύσεις, πολύβοες παραλίες, ταυρομαχίες και λαϊκές γιορτές της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, δημιούργησε και μια σειρά από πίνακες, παραλλαγές φημισμένων έργων τέχνης, οι οποίοι βεβαία είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το προσωπικό του στυλ.

 

Ο Μποτερό δίνει την εντύπωση πως ο ζωγραφικός χώρος διαστέλλεται. «Διεύρυνε τον ορατό κόσμο, έδωσε χάρη στις πολύ χοντρές φιγούρες, τους έδωσε ένα διαβατήριο, μια βίζα για όλες τις χώρες», γράφει ο Τζόρτζιο Σοάβι. Θα ήταν όμως λάθος να ταυτίσουμε τον Μποτερό με την ανακάλυψη της υπερβολής.

Στην ερώτηση «Γιατί ζωγραφίζετε χοντρά πρόσωπα;» πάντα απαντά ότι εκείνος δεν τα βλέπει έτσι και ότι οι μορφές που απεικονίζονται στους πίνακες του δεν είναι αποτέλεσμα πλαστικών δυσμορφιών, αλλά αποτέλεσμα των ιδεών του. Σ’ αυτό το σημείο μάλιστα επιμένει λέγοντας ότι « το πρόβλημα είναι να προσδιορίσει κανείς από πού προέρχεται η ευχαρίστηση όταν κοιτάζει έναν πίνακα.

Κατά την γνώμη μου προέρχεται από μια έξαρση ζωής, που μεταδίδεται από τον αισθησιασμό των μορφών. Κατά συνέπεια, το ουσιαστικό πρόβλημα μου είναι να δημιουργήσω αισθησιασμό μέσα από τις μορφές».

dancers-at-the-bar

Σε ηλικία 20 ετών αποφασίζει να αφήσει την Κολομβία για να γνωρίσει τα ζωγραφικά ρεύματα του κόσμου, που μέχρι τότε, μόνο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αντίκριζε. Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μεξικό προορισμοί που προσέθεσαν στοιχεία στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του υπογραφής και φυσικά Φλωρεντία, όπου έχει και τη δυνατότητα να μελετήσει το ίνδαλμα του, Πιέρο ντε λα Φραντσεσκα.  Παραμένοντας φανατικά προσηλωμένος στην παραστατική ζωγραφική, φαίνεται να άντλησε διδάγματα και από το χρώμα του μεγάλου ζωγράφου της πρώιμης Αναγέννησης.

head-of-christ

Πρόσφατα δήλωσε: «Για να ανακαλύψεις την υπογραφή σου – αυτό το στοιχείο που χωρίς όνομα κάνει τους γύρω να αναγνωρίζουν ότι ένα έργο είναι δικό σου – θα πρέπει να συνομιλήσεις για λίγο με την τρέλα που κρύβεις μέσα σου. Ο καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος που δε ζει φυσιολογικά· τον ενδιαφέρει η ζωή από την οπτική που όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να δουν». Φαίνεται πως ο διάσημος κολομβιανός ζωγράφος συνομιλεί συχνά με την «τρέλα» του, αφού από το διάλογο αυτό μπόρεσε να ανασύρει έναν κόσμο ολότελα δικό του, που δηλώνει την ταυτότητά του από την πρώτη ματιά.

fb-rape-of-europa12v

Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και στράφηκε εκ νέου προς τη γλυπτική, με την οποία είχε ήδη από το 1964 πειραματιστεί. Χρησιμοποιώντας υλικά, όπως ακρυλική πάστα, κερί, πολυεστέρα, ψημένο πηλό, μάρμαρο και κυρίως χαλκό, δημιουργεί γλυπτά, πάντα σε βαθμό υπερθετικό. Τέλος, για να ικανοποιήσω και το λαϊκό-πατριωτικό αίσθημα, να σας πληροφορήσω ότι η γλυπτική ώθησε τον Μποτέρο να αποκτήσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα, αφού από το 1978 είναι ο σύζυγος της διακεκριμένης ελληνίδας γλύπτριας Σοφίας Βάρη.

 

fernando_botero_bird_singapore-gl

 

 

http://rouamat.com/peritta-kila-stin-techni/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s