Harriet Tubman – Η μαύρη ακτιβίστρια κατά της δουλείας

Ένας πρώην πρόεδρος – διώκτης 16.000 Ινδιάνων από τη γη τους και ιδιοκτήτης σκλάβων, αντικαθίσταται από μία πρώην σκλάβα.
Ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ

Η Harriet Tubman (Χάριετ Τάμπμαν) ήταν Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια. Γεννήθηκε ως σκλάβα το 1820 και πέθανε το 1913. Πριν πεθάνει κατάφερε να απελευθερώσει με τον αγώνα της τουλάχιστον 300 δούλους ενώ πάλεψε για το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών.

Όσο ζούσε τη φώναζαν “Μωυσή” γιατί βοηθούσε στην οργάνωση σχεδίων απόδρασης μαύρων από τους λευκούς. Ήταν επικεφαλής ενός δικτύου ασφαλών καταφυγίων προς τον ελεύθερο βορρά των ΗΠΑ.

 

Η Tubman γεννήθηκε υπό καθεστώς σκλαβιάς. Είχε δεχθεί ένα αντικείμενο στο κεφάλι από τον “Αφέντη” της όταν αρνήθηκε να τον βοηθήσει να δέσουν έναν άλλο σκλάβο. Το χτύπημα είχε σαν αποτέλεσμα να έχει παραισθήσεις, που η ίδια τις ονόμαζε “οράματα”.

Όταν ήταν 20 χρονών πλήρωσε 5 δολάρια ένα δικηγόρο από το Μέριλαντ για να ψάξει τη διαθήκη του Άτχοου Πάτισον, αρχικού ιδιοκτήτη της επίσης σκλάβας μητέρας της, καθώς υποπτευόταν ότι υπήρχε όρος περί ελευθερίας τους. Πράγματι, ο δικηγόρος τής επιβεβαίωσε ότι ο αποβιώσας πριν χρόνια Πάτισον χάριζε ελευθερία στη μητέρα της με το που θα συμπλήρωνε τα 45, όπως και στα παιδιά της όταν κι εκείνα θα έφταναν στην ίδια ηλικία.

Η μητέρα της ήταν ήδη πολύ μεγαλύτερη, αλλά, όπως αποδείχτηκε, οι κληρονόμοι του Πάτισον είχαν καταπατήσει τη θέλησή του κι εξακολουθούσαν να την κρατούν σκλάβα. Χρήματα για να προσφύγει στη δικαιοσύνη η Χάριετ δεν είχε. Το 1849 οι ιδιοκτήτες της οικογένειάς της άρχισαν να κάνουν κινήσεις για να την πουλήσουν μαζί με δύο από τ’ αδέλφια της. Δίχως δεύτερη σκέψη το έσκασαν.

Μετά την απελευθέρωση της έφτιαξε το δίκτυο του “Υπόγειου Σιδηροδρόμου” βοηθώντας σκλάβους ν’ αποδράσουν και να βρουν καταφύγιο στον Καναδά. Με τη γνώση που είχε των μυστικών περασμάτων και των οδών διαφυγής, προσέφερε υπηρεσίες στον στρατό των Βορείων όταν ξέσπασε ο εμφύλιος.

Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η γυναίκα-σύμβολο της ελευθερίας των μαύρων θα εμφανιστεί στο μπροστινό μέρος  του χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων.

Το καλοκαίρι του 2015 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε αρχικά ανακοινώσει ότι στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων θα έφευγε η εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον και θα έμπαινε μιας γυναίκας, πράγμα που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, μιας και ο Χάμιλτον ήταν εκείνος που βοήθησε να ιδρυθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το οικονομικό σύστημα της χώρας.

Ο Χάμιλτον παρέμεινε τελικά στο δεκαδόλαρο αλλά τελικά φεύγει ο Τζάκσον από το εικοσαδόλαρο, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων και διώκτης 16.000 Ινδιάνων. Το πρόσωπο του θα υπάρχει στην πίσω όψη του νομίσματος, ενώ στην μπροστινή θα είναι εκείνο της Τάμπμαν. Τα νέα χαρτονομίσματα θα παρουσιαστούν δημοσίως σε 4 χρόνια, το 2020.

http://news247.gr/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s