Ένα νέο υπερσύγχρονο μουσείο για την Πομπηία

Ένα νέο μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας έρχεται να δώσει μια διαφορετική εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εκεί, πριν την εξαφανίσει η έκρηξη του Βεζούβιου.

Πρόκειται για μια νέα μοντέρνα, ζωντανή παρουσίαση της Πομπηίας, μέσω μιας εντυπωσιακής οπτικοακουστικής παραγωγής

 

Το παλιό μουσείο της Πομπηίας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς το 1943. Ξαναφτιάχτηκε το 1948 από τον Αμεντέο Μαιούρι. Έκλεισε μετά το σεισμό της Νάπολης το 1980. Τώρα άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες με την έκθεση «Sacra Pompeiana».

 

«Μετά τον σεισμό του 1980, το μουσείο έκλεισε για 35 χρόνια και σήμερα τελικά ανοίγει ξανά, ως ένα μοντέρνο κέντρο επισκεπτών, με μια εικονική παρουσίαση των εκθεμάτων, αλλά και με τα αντικείμενα της προ-ρωμαϊκής κουλτούρας της Πομπηίας, το ιερό της Πομπηίας και ένα νέο βιβλιοπωλείο. Η Πομπηία εισήλθε λοιπόν στον σύγχρονο κόσμο» υποστήριξε ο Μάσιμο Οσάνα, συντονιστής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας.

Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης.

Η πιο διάσημη έκρηξη του Βεζούβιου έγινε το 79 μ.Χ. Τότε ήταν που θάφτηκαν η πόλη και οι κάτοικοί της κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης, τριών μέτρων. 2.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έκρηξης.

 

Η συντηρήτρια των ασβεστόλιθων, Σάρα Ματίλντε Μασερόλι εξηγεί πώς αυτοί έγιναν από τα σώματα των θυμάτων:

«Αποφασίσαμε να εκθέσουμε έναν ασβεστόλιθο από το Antiquarium, που παλιότερα το βλέπαμε σ’ αυτό το κτίριο, πριν τους βομβαρδισμούς. Είναι ένας ασβεστόλιθος από θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου. Δημιοργήθηκαν περίπου 100 τέτοιοι συνολικά, από το 1863, όταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος, και στη συνέχεια συντονιστής, Τζουζέπε Φιορέλι, δημιούργησε αυτή την τεχνική, που αποτελείται από να κολλάμε έναν υγρό γύψο, μέσα στην τρύπα, από την τέφρα που έχει σκληρύνει και τα σώματα των θυμάτων που αποσυντέθηκαν».

Η διαδραστική έκθεση συνεχίζεται στην Αυτοκρατορική Βίλα, ένα πολυτελές κτίριο, των πρώτων μ.Χ. χρόνων, που δεν έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες της στους επισκέπτες.

Η περιοδική έκθεση «Sacra Pompeiana» είναι αφιερωμένη στους χώρους λατρείας της προρωμαϊκής Πομπηίας.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s