Διεθνές Βραβείο Γελοιογραφίας – «Γελοιογραφίες για την Ειρήνη»

Ο Κενυάτης σκιτσογράφος Γκάντο και ο Μαλαισιανός δημιουργός Ζούναρ κέρδισαν το Διεθνές Βραβείο Γελοιογραφίας, που απονέμει το ελβετικό Ίδρυμα «Γελοιογραφίες για την Ειρήνη». Η συγκεκριμένη διάκριση δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο του δημιουργού, αλλά και με την αφοσίωσή του στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι δύο βραβευμένοι γελοιογράφοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την κυβερνητική διαφθορά και την αδικία, μέσα από τα έργα τους.

Οι δύο γελοιογράφοι με τον Κόφι Ανάν

Ο επίτιμος πρόεδρος του ελβετικού Ιδρύματος, Κόφι Ανάν, ανέφερε για τη βράβευση:

«Πάντα εντυπωσιάζομαι από τη δημιουργική πνοή, που διακατέχει αυτούς τους καλλιτέχνες, οι οποίοι, με μια μόνο εικόνα, μπορούν να συλλάβουν το παράδοξο και το παράλογο της κοινωνικής αδικίας ενός σύνθετου προβλήματος, πολύ πιο αποτελεσματικά από εκατοντάδες διαλέξεις. Καλλιτέχνες, όπως ο Γκάντο και ο Ζούναρ, διακινδυνεύουν, για να πουν την αλήθεια απέναντι στην εξουσία. Τους αξίζει κάθε αναγνώριση, που μπορούμε να τους δώσουμε, και ελπίζουμε να συνεισφέρουμε στην προστασία τους».

Μερικά από τα σκίτσα των νικητών παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης, που πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, στην καρδιά της Γενεύης.

Τα εκατό συνολικά έργα που παρουσιάζονται αποτυπώνουν τις διαφορετικές θεματικές, που απασχολούν τους γελοιογράφους. Ένα από τα θέματα είναι, βέβαια, η προσφυγική κρίση, που οι δημιουργοί την αντιμετωπίζουν με χιούμορ και καυστική ειρωνεία.

Η έκθεση στη λίμνη της Γενεύης, στην αποβάθρα Γουίλσον, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου.

naftemporiki.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s