Αρά Γκιουλέρ ….«The Eye of Istanbul»

Άρωμα Κωνσταντινούπολης απο τον φωτογράφο που χαρακτηρίζεται ως «Το Μάτι της πόλης» στις 12 Μαΐου στις 19:30 στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Το Μουσείο φιλοξενεί εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του ‘μάγου’ του φακού, του Τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ.

Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ τουρκικού ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Binnur Karaevli και Fatih Kaymak, το οποίο προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται στην ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής του έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Στα 87 του χρόνια ο  Αρά Γκιουλέρ παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Φωτογραφίες: http://www.araguler.com.tr

«Παρ  όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές».

Ο Αρά Γκιουλέρ παρομοιάζει τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει απαθανατίσει τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ το παρατσούκλι του Γκιουλέρ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης».

Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του Αρά Γκιουλέρ μέσα από τις οποίες παρουσιάζει καθημερινά στιγμιότυπα με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s