Γκούφυ: η πρώτη εμφάνιση του πιο αδέξιου καρτούν στον κόσμο

Ένα αφελές σκυλί που κέρδισε και…δίχασε ακόμα και την ίδια την Disney

Πρόκειται για τον πιο αξιαγάπητο αδέξιο της 9ης τέχνης. Ο λόγος για τον Γκούφυ, μια από τις πιο αισιόδοξες φιγούρες του κόσμου των καρτούν! . Οι χαρακτηρισμοί που μπορούν να του αποδοθούν άπειροι κι η μοναδικότητα του χαρακτήρα του που τον κάνει να ξεχωρίζει εμφανής από την πρώτη στιγμή.

Ο Γκούφυ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χιουμοριστική παρέα του, δεν έκανε ντεμπούτο ως πρωταγωνιστής αλλά το ξεκίνημα της «καριέρας» του έγινε κατά κάποιο τρόπο τυχαία. Αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, θα κάναμε λόγο για την πεμπτουσία του αμερικάνικου ονείρου.

Στις 25 Μαΐου 1932 προβλήθηκε ένα καρτούν με τίτλο “Mickey’s Revue” στο οποίο ο Μίκυ με τη Μίνι, τον Οράτιο και την Κλάραμπελ παρουσίαζαν στο κοινό ενός θεάτρου ένα μουσικοχορευτικό σόου. Ανάμεσα στους θεατές, ο Γκούφυ, ο οποίος ενοχλούσε τους πάντες με το εκκωφαντικό ασταμάτητο γέλιο του και τον εκνευριστικό τρόπο που τραγάνιζε τα φιστίκια του.

Ο χαρακτήρας τράβηξε τα βλέμματα και άρεσε πολύ, τόσο που αμέσως οι σχεδιαστές της Disney σκέφτηκαν να τον μετατρέψουν σε ήρωα, αφού πρώτα του έβγαλαν το μουσάκι και τα γυαλιά για να’ ναι πιο συμπαθής.

Το απροσδόκητο της σύλληψής του προκύπτει κι από το ότι είναι η μοναδική περίπτωση στην πρώιμη ιστορία της Disney που για ένα νέο χαρακτήρα δεν επιλέγεται ένα καινούργιο ζώο, όπως συνέβαινε μέχρι τότε, αλλά και πάλι σκύλος, καθώς ο Πλούτο προϋπήρχε (εξαίρεση η Μίνι και η Νταίζυ που ήταν τα έτερα ήμισυ των Μίκυ και Ντόναλντ). Αμέσως ο χαρακτήρας του εκθρόνισε τον Οράτιο από το ρόλο του κολλητού του Μίκυ και μαζί με τον Ντόναλντ συνέθεσαν το απόλυτο ξεκαρδιστικό τρίο.

Πατέρας του ο αμερικανός σχεδιαστής Arthur Babbitt, ενώ το αρχικό όνομα που του είχε δοθεί ήταν “Dippie Dawg”, δηλαδή τρελό σκυλί. Αργότερα και λόγω της έκδηλης αφέλειάς του επικράτησε το “Goofy”.

Πρώτη φωνή κι εμπνευστής του αξέχαστου ιδιαίτερου γέλιου του Γκούφυ (αλλά και όλων των κραυγών που έβγαζε) ήταν ο Pinto Colvig, ο οποίος το 1939 «τα τσούγκρισε» με την Disney κι αφήνει έτσι τον Γκούφυ μουγγό.

Η σειρά επεισοδίων με τίτλο “How To…” που ακολούθησε με τον Γκούφυ να μιλάει ελάχιστα και να προσπαθεί να μάθει τα ολυμπιακά αθλήματα ή να ιππεύει ένα άλογο ή να κάνει σκι ή να ψαρεύει υπό τις οδηγίες κάποιου αφηγητή (όλοι τα έχουμε δει αποχαυνωμένοι) έγιναν ανάρπαστα και εκθειάστηκαν για τον επιπρόσθετο εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα στα παιδιά. Έτσι, το γεγονός της φυγής του Colvig, παρότι αρχικά προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον του ήρωα, στέφθηκε στο τέλος με απόλυτη επιτυχία.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε αναρωτηθεί γιατί ανά τα χρόνια έχουμε δει τον Γκούφυ με δύο (ή και πιο πολλές) διαφορετικές μορφές. Βέβαια αυτό δεν αποθάρρυνε κανέναν, καθώς και τα δύο στυλ του ήταν εξίσου ελκυστικά.

Ο λόγος όμως είναι ο εξής: Ο Walt Disney από την αρχή δεν είχε πολυσυμπαθήσει τον Γκούφυ, καθώς θεωρούσε πως γενικά τα αφελή, χαζοχαρούμενα καρτούν είναι ρηχά, χωρίς συναισθηματικό βάθος και δεν ταυτίζεται μαζί τους ο θεατής.

Στη δεκαετία του 1950 λοιπόν πήρε το θέμα πάνω του, θέλοντας να δώσει στον Γκούφυ την υπόσταση που ένιωθε ότι έλειπε, ένα project που είχε τον τίτλο “Everyman”. Ήθελε να τον ταυτίσει με τον καθημερινό άνθρωπο, που ξεκινάει για τη δουλειά του και σκοντάφτει σε εμπόδια, που κάνει δίαιτα, που μαθαίνει πώς να φροντίζει τα παιδιά του ή να κόβει το κάπνισμα.

Με άλλα λόγια, του έδωσε ένα ρόλο «πασπαρτού» και γι’ αυτό, αφαίρεσε την υπερβολική του αφέλεια, τα δυο μπροστινά δόντια του και τα μεγάλα αυτιά που του έδιναν έναν κωμικό τόνο, ενώ ορισμένες φορές του έδινε φωνή κανονικού ανθρώπου.

Αν παρατηρήσετε τα καρτούν αυτής της περιόδου, κανένα δεν ξεκινά με τη γνωστή εισαγωγή “Walt Disney presents Goofy”. Το όνομα αυτό το έθαψε προσωρινά (για ευνόητους λόγους) κι αντ’ αυτού, τον αποκαλούσαν George, γεμίζοντας τα αθώα μυαλά μας με απορίες του τύπου «Ποιος διάολο είναι ο Τζορτζ κι από πού ξεφύτρωσε, αφού εγώ είπα στη μαμά μου να μου βάλει Γκούφυ στο βίντεο;». Έκτοτε, οι δύο αυτοί χαρακτήρες έτρεχαν παράλληλα, με την «Γκούφυ» εκδοχή να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε και στην εξαιρετική σύλληψη του Super Goofy (1965), ένα χαρακτήρα εκ διαμέτρου αντίθετο από τον ατσούμπαλο γκαφατζή Γκούφυ και ταυτόχρονα μια άλλη εκδοχή-παρωδία του γνωστού Superman. Είναι το πρώτο εγχείρημα της Disney να δώσει καριέρα σούπερ ήρωα σε κάποιο καρτούν της.

Πώς; Μα φυσικά τρώγοντας φιστίκια που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία μετεωρίτη κι ερχόμενος αντιμέτωπος με όλη τη συμμορία των κακών που κατέβασε η φαντασία των σχεδιαστών της Disney. Φυσικά, πάντα ξεχνούσε να βάλει στο καπέλο του παραπάνω φιστίκια κι η επίδρασή τους τελείωνε τις πιο άκυρες στιγμές, όταν ο Γκούφυ πετούσε ή ήταν έτοιμος να επιτεθεί, οπότε πάντα έπρεπε στο τέλος να τα βγάλει πέρα ως απλός Γκούφυ.

http://arive.gr/pages/tributes/goofy/goofy.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

sprinkle of thoughts

"So many thoughts yet so little words. Lets figure out life together."

quotelings

minimalistic musings

PIXILLY

a picture a day - no exceptions (c) yours truly

Мир сквозь объектив.

Наблюдения и впечатления.

Dana S. Bicks LLC, Author

Multi-Award Winning Inspirational and Christian Writer

August Ann Inspired

A place for me to write about the hard stuff. About hope. About kids and dogs, chickens and donkeys. A place for me to write about this life that I love. A place to share goodness and all the things that make me happy. The world needs more light. I pray I can shine some.

theblackwallblog

Let's work together to overcome PTSD, panic, anxiety, depression in ourselves and others.

CAMTOURVENTURES

Discover Our Hidden Treasures

Thoughts of Sho

I can shake off everything as I write... my sorrows disappear; my courage is re-born !!

boufosblog

Δεν είμαι ένα οποιοδήποτε χαζοπούλι!

apostlespeaks

apostlespeaks is a creation of love and home to share biblical principles and inspirational qoutes, articles, stories to build, heal, uplift and transform lives with a daily pills.

ComeFlywithme

Dispensing Compassion through Poetry

Η Χώρα της Λάϊον

Μια ξεχωριστή πραγματικότητα ... από τις σκέψεις ενός ταξιδευτή

Creature Feature

A Weekly Bulletin about Animals in the News

To Koskino

For a revolutionary poetry of our times

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

simple Ula

I want to be rich. Rich in love, rich in health, rich in laughter, rich in adventure and rich in knowledge. You?

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάκος

byluis7

« me arrodillo por las noches ante tigres que no me dejarán ser - lo que fuiste no será otra vez - los tigres me han encontrado pero no me importa. »

Little Fears

Tales of whimsy, humor and courgettes

Just Me And My Music

...and maybe a beverage...

The Curious Guy

Abhijeet's Blog

Αναγνώσεις βιβλίων

...όπου εκείνες οδηγούν

Of Maria Antonia

Of Books, Photography, and Tea

ChronosFeR2

Fotografia, Literatura, Música, Cultura.

Success Inspirers World

Opportunities and Blessings for Everyone

My Vancouver Island Life

my photographs and thoughts of this beautiful place

ChronosFeR

Música, Literatura, Fotografia, Cinema,Cultura.

APODYOPTES

We can mentally undress you

Ενύπνια Ψιχίων

εντεχνες παραμυθιες και αλλα ασημαντα

brushes and papers

my learning journey

loveurownlife

I'm Graduate in Entire English Literature,Sponsor of ChampCash,Photographer at Foap & HERE Blogger with Wordpress....

Rebecca Rose

Plant- based nutrition & lifestyle

Gemma Beynon

Paint, canvas and the bits inbetween

Pix to Words

Image ~ Inspiration ~ Insight

Instaology

notes from a Swedish amateur photographer © Ulrika Undén

Flutter and Glide

Learnings, Triumphs, Transformation.

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

anastasiakalantzi50

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

%d bloggers like this: