Ο λύκος της Αραβίας

Το «Theeb, ο λύκος της ερήμου» («Theeb») είναι μια θαυμάσια είσοδος στη μεγάλου μήκους παραγωγή του νεαρού ιορδανού σκηνοθέτη Νατζί Αμπού Νοουάρ.

Είναι η ιστορία ενηλικίωσης και επιβίωσης του Λύκου/Theeb, όπως λέγεται ο ανήλικος βεδουίνος (Γιασίρ Εΐντ) που θα λάβει μέρος σε ένα επικίνδυνο ταξίδι στην έρημο μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του.

Βρισκόμαστε στην εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε ενώ γινόταν ο σχεδιασμός της Μεγάλης Αραβικής Εξέγερσης για την εγκαθίδρυση ενός Αραβικού Βασιλείου.


Ο Τεέμπ και ο αδελφός του καλούνται να οδηγήσουν έναν βρετανό αξιωματικό (Tζακ Φοξ) στον μυστικό προορισμό του μέσα στην έρημο, αλλά όταν τα πράγματα στραβώσουν ο Τεέμπ πρέπει να αναλάβει αυτός τα ηνία.

Η σχέση του με έναν αντίπαλο (Χασάν Μουτλάγκ αλ Μαραγέχ) γίνεται ο κορμός της ταινίας και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει γίνονται τα κλαδιά αυτού του κορμού. Η ομορφιά της ταινίας όμως είναι ότι πάνω στο πρόσωπο του πεισματάρικου και γενναίου αυτού παιδιού βλέπουμε έναν γνήσιο επαναστάτη ο οποίος δεν θα σταματήσει πουθενά προκειμένου να δικαιωθεί.

Γυρισμένο σε περιοχές της ερήμου Ουάντι Ραμ όπου γυρίστηκε ο «Λόρενς της Αραβίας», η ταινία υιοθετεί τους κανόνες του αμερικανικού γουέστερν και των γιαπωνέζικων ταινιών σαμουράι για να αποκτήσει ένα πέρα για πέρα προσωπικό στυλ χάρη στο οποίο έφθασε ως τις υποψηφιότητες για το ξενόγλωσσο ‘Οσκαρ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s