Σαρόγλειο Μέγαρο

Το Σαρόγλειο Μέγαρο βρίσκεται επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης στην Αθήνα.

This slideshow requires JavaScript.

Η ονομασία του προήλθε από τον μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη Αξιωματικό Πέτρο Σάρογλο. Στο εσωτερικό του μεγάρου στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ).

Η διαθήκη του Πέτρου Σάρογλου η οποία είχε συνταχθεί το 1909 από τον ίδιο, εκτός από συλλογές πινάκων, όπλων, νομισμάτων και κοσμημάτων περιείχε μετρητά για την κατασκευή της Γενικής Λέσχης Αξιωματικών Ξηράς και θαλάσσης όπως ονομαζόταν τότε η ΛΑΕΔ.

Το 1933 το κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο εμβαδού 2.425,95 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε το 1928 από την τότε Αεροπορική Άμυνα και ως ανταπόδοση της προσφοράς του ονομάστηκε Σαρόγλειο Μέγαρο.

Οι διαδικασίες ανεγέρσεως του κτιρίου άρχισαν το 1928 και την 29η Φεβρουαρίου 1928 ανατέθηκε η μελέτη στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη απόφοιτου της γαλλικής Σχολής Καλών Τεχνών (Ecole des Beaux-Arts). Τον Οκτώβριο του 1928 ο αρχιτέκτων Νικολούδης παρουσίασε σε προσχέδιο στη Διοικούσα Επιτροπή, την μελέτη του κτιρίου.

Τα τελικά σχέδια του αρχιτέκτονα εγκρίθηκαν από την ΔΕ την 13η Μαΐου 1929. Στις 24 Ιουνίου 1929 προσλήφθηκαν για μεν την στατική μελέτη ο μηχανικός Αχιλλέας Καρράς, για δε την επίβλεψη του έργου ο αρχιτέκτονας – μηχανικός Γάστωνας Ζιλλιερός. Στις 2 Αυγούστου 1929 το έργο της ανέγερσης του κτιρίου ανατέθηκε σε κατασκευαστική εταιρία και ξεκίνησε η κατασκευή του.

Δεν υπάρχει στα πρακτικά των συνεδριάσεων η ακριβής ημερομηνία περατώσεως του κτιρίου, αλλά όπως προκύπτει από αυτά, πρέπει να έγινε η εγκατάσταση και λειτουργία της Λέσχης στο νέο κτίριο περί το τέλος Απριλίου του 1932 με πιθανή συνέχιση ορισμένων εργασιών για την πλήρη αποπεράτωση της, η οποία οριοθετείται σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά τη ΔΕ, περί το τέλος του 1932 η τις αρχές του 1933.

Ο θεμέλιος λίθος του μεγάρου τέθηκε με ανάλογη τυπική θρησκευτική τελετή, την 11η Νοεμβρίου 1929.

https://el.wikipedia.org/

100615-saroglos

Ο Πέτρος Σαρόγλος άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στο ελληνικό έθνος και δεν εννοούμε κυριολεκτικά το κληροδότημα που άφησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που ήταν σε κάθε περίπτωση διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά σε αυτό που παραπέμπει, στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ των όπλων της συλλογής περιλαμβάνονται και όπλα τα οποία χρησιμοποίησαν οι πρόγονοί μας κατά την επανάσταση του 1821 αλλά και του οθωμανικού στρατού. O Πέτρος Ζ. Σαρόγλου (Σάρογλος), ήταν γόνος πλουσίων ομογενών του εξωτερικού και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1865.

Η οικογένειά του ήταν μια από τις πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες του 19ου αιώνα και η ανατροφή του πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την πειθαρχία και τα ιδεώδη του Χριστιανισμού και της Ελληνικής παιδείας. Ο πατέρας του ήταν τραπεζικός και οικονομικός σύμβουλος του τσάρου της Ρωσίας, ο οποίος και του είχε δώσει το μονοπώλιο για το εμπόριο χαβιαριού και σιταριού σε όλη την Ευρώπη.

Ο νεαρός Πέτρος σε ηλικία 14 ετών εισήλθε το 1879 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και μετά επταετή φοίτηση ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού το 1886. Έλαβε μέρος ως Υπολοχαγός στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και το 1898 αποστρατεύθηκε. Ως Έφεδρος Αξιωματικός προήχθη στο βαθμό του Λοχαγού το 1910 και στο βαθμό του Ταγματάρχη το 1914.

Την ιδιότητα του Αξιωματικού την θεωρούσε την ύψιστη των τιμών και αναφέρει σχετικά σε επιστολές του ότι «…το επάγγελμα του Αξιωματικού είναι ιδανικό, διότι θέτει τον εαυτόν του στην υπηρεσία της ολότητας…».

Η απομάκρυνση του από τις τάξεις του Στρατού, δεν έσβησε την πίστη και την επιθυμία του να διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου. Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908) τον βρίσκει ένθερμο συμπαραστάτη. Συμβάλλει ποικιλότροπα στην συγκρότηση του Μακεδονικού Κομιτάτου, χρηματοδοτώντας το γενναία και διατελώντας ταμίας και σύμβουλός του. Ταυτόχρονα ενισχύει οικονομικά εκκλησίες, σχολεία και γενικά πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση κοινωφελών έργων.

Με τη διαθήκη του, την οποία είχε συντάξει ήδη από το 1909, εκτός από ορισμένα κληροδοτήματα προς συγγενείς, φίλους, υπηρετικό προσωπικό και τους Ιερούς Ναούς Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας και Χρυσοσπηλαιωτίσσης, καθιστά κληρονόμο του την τότε «Γενική Λέσχη Αξιωματικών Ξηράς και Θαλάσσης», όπως ονομαζόταν, για το υπόλοιπο της περιουσίας του, το οποίο αποτελείται από μετρητά, συλλογές ζωγραφικών πινάκων, κοσμημάτων, αρχαίων νομισμάτων, όπλων, αγιογραφιών και επίπλων..

Πέθανε, σε ηλικία μόλις 56 ετών, το καλοκαίρι του 1920, στο Λουτράκι….

Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/i-sillogi-oplon-saroglou-gia-proti-fora-sto-fos/ © http://www.elkosmos.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s