2ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και o Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα», διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας, από τις 24 έως 29 Μαΐου στο Μύλο του Παππά.

Περιλαμβάνει, παραστάσεις κουκλοθεάτρου για μικρούς και μεγάλους στο Κουκλοθέατρο στο Μύλο, αφηγήσεις παραμυθιών και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στο Μουσείο Κούκλας και στο προαύλιο του Μύλου, παραστάσεις δρόμου, show με σαπουνόφουσκες, παραστάσεις μαθητών.

Παράλληλα με τις παραστάσεις, στον ισόγειο χώρο του κεντρικού κτηρίου του Μύλου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση κούκλας και φωτογραφίας αφιερωμένη στους δημιουργούς του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα, Κώστα Χατζηανδρέου και Σοφία Φουτζοπούλου, με παράλληλη προβολή βίντεο από το αρχείο του Κουκλοθίασου.

Για έξι μέρες στο Μύλο του Παππά, θα ζωντανέψει ο μαγικός κόσμος του κουκλοθεάτρου. Ελάτε να παίξουμε, να χαρούμε, να θαυμάσουμε!

Γιατί η Λάρισα… αγαπάει το κουκλοθέατρο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τρίτη 24 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Οι φυλές της γης»

Οι κούκλες της παράστασης κατασκευάστηκαν από τους μαθητές 48ου Νηπιαγωγείου Λάρισας σε συνεργασία με το τμήμα εργαστηρίου κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Μουσείου Κούκλας. Συμμετείχαν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου».

Μια παράσταση κουκλοθεάτρου για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ώρα19.00-20.00

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δείξε μου εμπιστοσύνη»

Σωματικό θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Άφησε το σώμα σου να σε οδηγήσει, παίξε, μπλέξε τα σκοινιά σου, δείξε μας τα χρώματά σου και τα ξυλοπόδαρά σου.

Κέντρο εκπαίδευσης, διάγνωσης, άθλησης και θεραπειών «Χόριππος».

Ώρα 20.00-21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 25 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Οι Μικροί Κουκλοπαίκτες»

Μικρά κουκλοθεατρικά σκετσάκια σε κείμενο, σκηνικά, σκηνοθεσία, μουσική, κατασκευή και εμψύχωση κούκλας των μαθητών των εργαστηρίων του Μουσείου Κούκλας του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα.

Ώρα 18.00-19.00 Παιδικό τμήμα (5-7 ετών)

Ώρα 20.00-21.00 Παιδικό τμήμα (8-12 ετών)

Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 26 Μαΐου

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Μεγάλοι Κουκλοπαίκτες»

Μικρά κουκλοθεατρικά σκετσάκια σε κείμενο, σκηνικά, σκηνοθεσία, μουσική, κατασκευή και εμψύχωση κούκλας των ενηλίκων μαθητών των εργαστηρίων του Μουσείου Κούκλας του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα.

Ανοικτή πρόβα, αυτοσχέδια παράσταση , έκθεση κούκλας και ελεύθερη κατασκευή απλής μαριονέτας για τους επισκέπτες.

Ώρα 19.00-21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 27 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο»
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγή της Υγείας της ΕΠΕ και η καλλιτεχνική ομάδα “Καρυδότσουφλο”, σας προσκαλούν στη κουκλοθεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» από το ομώνυμο αφήγημα της Δήμητρας Μπουσίου.

Μια συμβολική ιστορία με τεχνική μαύρου θεάτρου για τον εθισμό, το κάπνισμα, τις ουσίες και τις εξαρτήσεις.
Αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Ο ήρωάς μας, ο Χάρης, είναι ο κάθε έφηβος, το κάθε παιδί, ένα μικρό γεμάτο χάρες καταπράσινο βατραχάκι. Ανήσυχος, τολμηρός, γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Δίπλα του, οι παγίδες παραμονεύουν. Ο περίγυρος τις μυθοποιεί . Ο Χάρης θα τολμήσει τη βουτιά στο βάλτο…
Ώρα 19.00-20.00

Είσοδος 3 ευρώ

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε κούκλα μια ιστορία…»

Η Δημιουργική Πόρτα μαζί με τα παιδιά θα δημιουργήσουν και θα ζωντανέψουν τις δικές τους κούκλες.

Ανάλογα με την ώρα προσέλευσης τα παιδιά θα χωρίζονται σε ομάδες. Η εκδήλωσή θα έχει δύο «σταθμούς».

Κατασκευή κούκλας

Στον πρώτο μας «σταθμό», η κάθε ομάδα θα κατασκευάσει τη δική της κούκλα με ανακυκλώσιμα υλικά και όχι μόνο.

Η ιστορία της κούκλας μου

10 διαφορετικά είδη κούκλας, το καθένα με τη δική του ιστορία, θα ζωντανέψουν με τη βοήθεια των παιδιών.

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 2410.621001 – 6945.184818

Πολυχώρος Δημιουργικής Έκφρασης παρέα με Δημιουργικό Εργαστήρι «Δημιουργική Πόρτα».

Ώρα 19.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 28 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Οι γείτονες»

Ο κουκλοθίασος «Νίστα» παρουσιάζει μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τίτλο “Οι γείτονες”.

H oμαλή συνύπαρξη των γειτόνων ήταν ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση. Εδώ παρακολουθούμε την ιστορία δύο γειτόνων ορκισμένων εχθρών. Του Παντελή και του Κότα. Σύμμαχοί τους στη διαμάχη τα πιστά σκυλιά τους. Οι άγρυπνοι φύλακες των σπιτιών τους. Ο έρωτας έρχεται να ανατρέψει την κατάσταση και τις σχέσεις των δύο άσπονδων εχθρών. Η Λούση και ο Ταρζάν (τα δύο σκυλιά), σαν Ρωμαίος και Ιουλιέτα, θα οδηγήσουν τον Κότα και τον Παντελή στη συμφιλίωση, μέσα από μια σειρά αστείων και απροσδόκητων γεγονότων.

Ώρα 12.00-13.00

Εισιτήριο 3 ευρώ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

«Φαντάσου…»

Φαντάσου λέει να ζούσες στα παγωμένα ιγκλού του Βόρειου Πόλου. Να περπατούσες στην καυτή άμμο της Αφρικής. Φαντάσου να γινόσουν για λίγο Κινέζος και να τρως ρύζι με ξυλάκια ή να ήσουν Ινδιάνος και να φορούσες στο κεφάλι πολύχρωμα φτερά. Φαντάσου να βρισκόσουν στις ζούγκλες του Αμαζονίου ή σε απέραντα λιβάδια με μαργαρίτες. Φαντάσου το γύρο του κόσμου σε μία ώρα.

Τι; Δεν γίνεται; Έλα και θα δεις. Ή μάλλον όχι, δεν θα δεις… Θα παίξεις, θα κουνηθείς, θα φανταστείς, θα χορέψεις και θα κάνεις και κατασκευή στο τέλος! Για φαντάσου…

Θεατρικό παιχνίδι με κούκλες και ζωγραφική από το εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης ΝΗΜΑ.

Ώρα 12.00-14.00

Είσοδος Ελεύθερη

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά»

Δυο περιπλανώμενες τσιγγάνες απλώνουν την μπουγάδα τους σ ενα σκοινί. Μια κάμπια που βρέθηκε μπλεγμένη στο μαντήλι της μιας, ξεκινάει το δικό της ταξίδι στον μικρό κόσμο των απλωμένων ρούχων,ψάχνοντας να βρει μια φωλιά.
Ποιος μένει μέσα στις τσέπες της φούστας; Ποιος κατοικεί στο κοριτσίστικο φορεματάκι; Κατά το ρούχο και ο κάτοικος!
Ένα μικρό ταξίδι για παιδάκια και μεγάλους!
Ώρα 19.00-20.00
Εισιτήριο 3 ευρώ

“Θα έρθει κάνας άνθρωπος σήμερα;”

Κουκλοθέατρο για ενήλικες

Ένα έργο των Η. Τριανταφύλλου, Κ. Μπασδάνη και Σ. Παππά της ομάδας Antrala Puppet Theater που περιλαμβάνει ίντριγκες, δολοπλοκίες, φόνους και ένα μάλλον… βολικό happy end, που συνθέτουν ένα υπερθέαμα χωρίς προηγούμενο.

Σε ένα κουκλοθέατρο στα πρόθυρα του λουκέτου κι έναν ιδιοκτήτη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, οι κούκλες-εργαζόμενοι αποφασίζουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές κάνουν κατάληψη στο κουκλοθέατρο, διοργανώνουν δράσεις, πορείες, συναυλίες με απρόοπτα και γενικότερη αναστάτωση, μέχρι που αναγκάζουν τα κόμματα της βουλής και τους θεσμούς να πάρουν θέση στο τεράστιο πρόβλημά τους.

Οι κούκλες αποφασίζουν τελικά να ανεβάσουν μία παράσταση μόνες τους, όμως μία από αυτές περισσεύει! Όντας σε δύσκολη θέση «ρίχνουν το μπαλάκι» στο… κοινό, το οποίο καλείται να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά και να αποφασίσει ποια κούκλα θα κάτσει στο σπίτι της (κουκλόσπιτο;) και ποιες θα παραμείνουν για να αλλάξουν την ιστορία του κουκλοθέατρου.

Ώρα 21.30-10.30

Eίσοδος Ελεύθερη

Η χαρά σας στο καπέλο.

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

«La Petite Marguerite»

Πρόκειται για μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας, ένα θεαματικό show με τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, τη φαντασία, το όνειρο.
Ένα διαδραστικό παιχνίδι που εξελίσσεται καθόλη τη διάρκεια του show ανάμεσα σε κοινό και ερμηνεύτρια και σκορπά άπειρη μαγεία, χαμόγελα και φυσικά εκατομμύρια σαπουνόφουσκες!
Διάρκεια: 60 – 90 λεπτά
Ώρα 20.00-21.30

Ηλικίες: 0-120 χρονών

Eίσοδος Ελέυθερη

Κυριακή 29 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

«Εμείς θα κάνουμε το γύρο του κόσμου»
Παραμύθι με κούκλες της Ιωάννας Μαμακούκα.

Πρόκειται για μια παράσταση μαριονέτας όπου ντεκόρ είναι το σώμα της κουκλοπαίκτριας και πρόσωπα τα ίδια της τα χέρια.

Φτάνει μια πολυταξιδεμένη παραμυθού κουβαλώντας τη βαλίτσα της, η οποία στη διάρκεια της παράστασης γίνεται σπίτι, γίνεται ντουλάπα, ενώ η κάπα της μεταμορφώνεται σε δάσος νυχτερινό, τα μπράτσα, τα χέρια και τα δάχτυλά της μεταλλάσσονται σε ήρωες παραμυθιού..
Η αποστολή της: να διηγηθεί στον Κοντορεβυθούλη την ιστορία του, που μπορεί να μη μοιάζει με εκείνη που ξέρουμε. Η παραμυθού -με τη βοήθεια των παιδιών, στα οποία μοιράζονται μουσικά όργανα- παρουσιάζει το νυχτωμένο δάσος όπου χάνεται ο Κοντορεβυθούλης. Κι εκείνος με τη σειρά του, γίνεται πρωταγωνιστής αυτής της παράστασης, βγαίνοντας μέσα από το μανίκι της κάπας της. Όμως τα χαλίκια τα έχει καταπιεί ένα περίεργο πουλί – η Ναντού, πουλί φτιαγμένο μέσα από μια σειρά μαγικών μεταμορφώσεων των ρούχων που κρέμονται μέσα σε μια ντουλάπα, που προηγουμένως ήταν σπίτι και πριν από αυτό ήταν βαλίτσα…

Διάρκεια Παράστασης: 45΄

Ώρα 12.00-13.00

Για όλες τις ηλικίες

Εισιτήριο 3 ευρώ

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

Ένα τρελό. τρελό… Σόου”

Μία μουσική παράσταση από την ομάδα ΤΙΚ ΝΙΚ, με τραγούδια κάθε ρεπερτορίου, με μάγο και πολλά ευτράπελα. Οι κούκλες τύπου μάπετ “τραγουδούν “ τα γνωστά ποπ, λαϊκά, ροκ και τζαζ τραγούδια, και ο “γνωστός” Μάγος από την Ινδία βάζει την τελευταία μαγική νότα στην παράσταση.

Ώρα19.00-20.00

Για όλες τις ηλικίες

Εισιτήριο 3 ευρώ

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστεία παράσταση δρόμου με κούκλες τύπου μάπετ από την Οφέλια Αγκμαλιάν.

Η χαρά σας στο καπέλο.

Ώρα 21.00-22.00

Είσοδος ελεύθερη

Όλες τις μέρες…

Ο αγαπημένος φίλος των παιδιών, ο Πινόκιο – κούκλα της αφίσας του Φεστιβάλ, θα σας περιμένει σε όλη τη διάρκειά του, στο κεντρικό κτίριο του Μύλου, όπου θα συνοδεύει τους δημιουργούς του Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου, μέσα από ένα τιμητικό αφιέρωμα με κούκλες, φωτογραφίες, βιντεοπροβολές και παλιούς καλούς φίλους του Δημοτικού Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα.

Πληροφορίες στο γνωστό κουκλοτηλέφωνο 2410 251657.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s