Tilt Brush, μία “ψηφιακή βούρτσα”

Η Google αποκάλυψε το Tilt Brush, μία “ψηφιακή βούρτσα”, η οποία επιτρέπει στους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν από μία εντελώς νέα οπτική γωνία: στον τρισδιάστατο χώρο, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. “Το δωμάτιό σου είναι ο καμβάς σου. Η παλέτα σου είναι η φαντασία σου. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες”, το μήνυμα του τεχνολογικού κολοσσού.

Θυμάστε καθόλου το “Minority Report” με τον Tom Cruise, ο οποίος υποδυόταν έναν ντετέκτιβ από το μέλλον που ενώ ήταν όρθιος “έπαιζε” στα δάκτυλα, αλλά και στον αέρα, την υποτιθεμένη οθόνη του υπολογιστή του; Η Google με πιο καλλιτεχνική διάθεση φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά σε κάτι που μέχρι πρότινος θα το αντιμετωπίζαμε ως επιστημονική φαντασία.

 

Ο Tom Cruise στο Minority Report ή καλλιτέχνης του μέλλοντος;
Ο Tom Cruise στο Minority Report ή καλλιτέχνης του μέλλοντος;

Για πολλούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες σχεδιαστές ήρθε μάλλον η ώρα να αφήσουν τα πινέλα και τα μολύβια κάτω και να εισέλθουν στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, καθώς η Google αποκάλυψε το Tilt Brush, μια νέα εφαρμογή η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωγραφική και το σχέδιο, αμφισβητώντας τα όρια της τέχνης.

Φορώντας την ανάλογη συσκευή εικονικής πραγματικότητας και κρατώντας την ψηφιακή “βούρτσα” του Tilt Brush, μπορείτε να δημιουργήσετε τρισδιάστατες πινελιές πάνω σε οτιδήποτε βρίσκετε γύρω σας, αλλά και να σχεδιάσετε με υλικά που θα έπρεπε να ήταν αδύνατο, όπως φωτιά, χιόνι ή αστέρια.

Οι δημιουργικές επιλογές είναι πολλαπλές και το Tilt Brush θέλει να φέρει επανάσταση, μεταξύ άλλων, στη βιομηχανία της μόδας και στην εικονογράφηση.Οι καλλιτέχνες θα μπορούν με την επαναστατική εφαρμογή, να χρωματίσουν ό,τι υλικό θέλουν και όπως θέλουν, αφού θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν το αποτέλεσμα άμεσα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως το ντένιμ, το μετάξι, το βαμβάκι, καθώς και το δέρμα.

Οι σχεδιαστές θα μπορούν να συμπληρώσουν τις δημιουργίες τους ή να τις αναβαθμίσουν, ενώ η εργασία τους βρίσκεται σε εξέλιξη και να βλέπουν τα έργα τους από κάθε δυνατή γωνία, αλλά και να τα μοιράζονται με άλλους χρήστες Tilt Brush σε όλο τον κόσμο -ζούμε, άλλωστε, στην εποχή της αέναης συνδεσιμότητας.

Οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις

Το Tilt Brush είναι προς το παρόν άρρηκτα συνδεδεμένο με το headset εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) HTC Vive και η νέα τεχνολογία που προσφέρει είναι αντικείμενο δοκιμών από ένα επιλεγμένο γκρουπ καλλιτεχνών, προσκεκλημένων του The Google Cultural Institute, στο Παρίσι, οι οποίοι εμφανίζονται ενθουσιασμένοι.

Ο καλλιγράφος Said Dokins μιλώντας για την εμπειρία του με τη “βούρτσα”, στο CNN, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είχα μια ιδέα περίπου για κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά μόλις εισήλθα στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας από εκείνη τη στιγμή και μετά τα πάντα άλλαξαν για εμένα”.

Η καλλιτέχνης Faith Fortyseven, από την άλλη, προσθέτει πως όταν “φεύγεις από τον δισδιάστατο κόσμο των δημιουργιών σου, ουσιαστικά πλέον γίνεσαι γλύπτης της ίδιας σου της ζωγραφιάς”, ενώ ο Jorge Rodriguez-Gerada δηλώνει εντυπωσιασμένος, “βλέποντας” την τεχνολογία ως μία τελείως νέα πλατφόρμα για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε γκαλερί αλλά και σε μουσεία.

Το Tilt Brush αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμο για παραγγελία στην τιμή των 28 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του απαιτείται το HTC Vive.

 

http://www.pathfinder.gr/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s