Πάμε να αγγίξουμε …..τα αστέρια

«Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ»

Αλήθεια, μπορούμε να πιάσουμε τα αστέρια; Να ακούσουμε τη μουσική τους; ‘Η ακόμα καλύτερα να τη δημιουργήσουμε;  Ο έναστρος ουρανός πάντα γοήτευε τον άνθρωπο. Κοιτώντας τα λαμπρότερα αστέρια, είδε σε αυτά θεότητες και μυθικά ζώα, ήρωες και θηρία.

«Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ»: Με στόχο να αγγίξουμε τα αστέρια
Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, σαν ένα υπέρ-αφήγημα της ανθρώπινης φαντασίας.  Στο πρότζεκτ  «ΆΤΛΑΣ» του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Χώρος Α), ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους «αγγίξουμε»,  από τις 20/6 έως τις 15/7. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19.30 έως μισή ώρα μετά τη λήξη της τελευταίας παράστασης.

Οι αστερισμοί ως ανθρώπινο επινόημα είχαν ανέκαθεν χρησιμότητα τόσο ως προς τον προσανατολισμό και την πλοήγηση, όσο και ως προς τη μέτρηση του χρόνου αλλά και τη δημιουργική φαντασία.

Λειτουργούσαν ως μέσον αποθήκευσης πληροφοριών, σαν το σκληρό δίσκο των υπολογιστών. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί αυτές τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη Ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα.

Ο μύθος του Άτλαντα (εκ του «α» και «τλαν» = τα πάντα υπομένοντας), του Τιτάνα που τιμωρήθηκε από τον Δία να φέρει εσαεί στους ώμους του τον ουράνιο θόλο, στο πρότζεκτ  «ΆΤΛΑΣ» παραλληλίζεται με τον Άνθρωπο που κουβαλάει στους «ώμους» του τη μνήμη της  Ιστορίας του.

Οι επισκέπτες, εφόσον βρεθούν πάνω σε ένα από τα 12 βάθρα, κάτω από φωτεινές δέσμες και μπροστά από τις 12 αντίστοιχες διαδραστικές εγκαταστάσεις – ο υπόλοιπος χώρος είναι σε σκοτάδι – έχουν τη δυνατότητα με την κίνησή τους, η οποία εμφανίζεται ως κινούμενο περίγραμμα μέσω κάμερας σε οθόνη, να «αγγίξουν» τα φωτεινά άστρα του εκάστοτε αστερισμού και να τα ενεργοποιήσουν παράγοντας ήχους που αντιστοιχούν σε αυτά.

Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοικτής φόρμας για τον κάθε αστερισμό με ηχητικό υλικό βασισμένο σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του Édouard-Léon Scott de Martinville μέχρι τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων. Οι επισκέπτες, ανά 12, δημιουργούν μια αέναα μεταβαλλόμενη σύνθεση αποτέλεσμα των επιμέρους αυτοσχεδιασμών μπροστά από κάθε εγκατάσταση.

Κάπου, μεταξύ των εγκαταστάσεων, στέκει και λαλεί, ένα μοναχικό πτηνό: ο γκιώνης (Otus scops). Με τη μονότονη λαλιά του, μας θυμίζει την αδυναμία μας να αντισταθούμε στον καταιγισμό των ηχητικών θραυσμάτων της Ιστορίας που συσσωρεύονται μπροστά μας κατ’ αντιστοιχία με τον «Angelus Novus» του Klee και την αναφορά αυτού στο «lluminations» του W. Benjamin.

Συνολικά το ηχοτοπίο διαμορφώνεται από την σιωπή που «σπάει» ο επαναλαμβανόμενος ήχος του γκιώνη ως το tutti δώδεκα διαφορετικών ηχογόνων αστερισμών.

Σε κάθε εγκατάσταση εμφανίζονται 20 αστερισμοί οι οποίοι αλλάζουν αέναα κυκλικά και μεταφέρονται, επίσης κυκλικά, από την 1η ως την 12η εγκατάσταση. Για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα – ορατά κάθε βραδιά – ουράνια σώματα.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί και ένα κοινωνικό πείραμα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να «ενορχηστρώσουν» από κοινού το υπέρ-αφήγημα του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα άστρα και να διαχειριστούν, μέσα από την αισθητική και τους αυτοσχεδιασμούς τους, στοιχεία συλλογικής μνήμης.

Εισαγωγικές ομιλίες σε θέματα Αστρονομίας από αστρονόμους και εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα λάβουν χώρα στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πκλάισιο του πρότζεκτ «ΑΤΛΑΣ»: «Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος» με τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00). «Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε» με τον Δημήτριο Τσιμπίδα, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00). «Ήλιος, το δικό μας άστρο»  με τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, Διευθυντή Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ ΕΘνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00). «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» με τον Βασίλη Χαρμανδάρη, Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00).

Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των παραστάσεων εκείνης της ημέρας στην Πειραιώς. Θα είναι δωρεάν για το κοινό. Μετά τις ομιλίες ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τρία τηλεσκόπια του ΕΑΑ και την συμμετοχή της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ.

Σύλληψη – Σύνθεση – Ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών: Παναγιώτης Βελιανίτης
Επιστημονικός σύμβουλος: Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού
Εικαστική επιμέλεια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτογραφίες – Δημιουργία background video εγκατάστασης: Χρήστος Τόλης
Επιμέλεια – Εγκατάσταση φωτισμού (εκ μέρους του Φεστιβάλ Αθηνών): Παναγιώτης Δερβέναγας

Παραγωγή: Bad Crowd (Νάνσυ Κοκολάκη, Νίκος Μουστάκας)

http://www.ethnos.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s