Επανέλαβε την πτήση του παππού του

«Ο παππούς θα ήταν περήφανος». Με τα μάτια υγρά και τη συγκίνηση να ξεχειλίζει, ο 65χρονος Βρετανός Ντέιβιντ Μπρέμνερ γύρισε τον χρόνο 100 χρόνια πίσω και ένιωσε για λίγο κομμάτι της ιστορίας που είχε γράψει ο παππούς του, ακριβώς έναν αιώνα πριν, στο ίδιο μέρος, στον Πρίνο της Θάσου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντέιβιντ Μπρέμνερ μπροστά στο δημιούργημά του. Ο Βρετανός πέταξε στα χνάρια του παππού του 100 χρόνια μετά, με ένα πιστό αντίγραφο του μονοκινητήριου μαχητικού Bristol Scout C

<p>Ο Ντέιβιντ Μπρέμνερ μπροστά στο δημιούργημά του. Ο Βρετανός πέταξε στα χνάρια του παππού του 100 χρόνια μετά, με ένα πιστό αντίγραφο του μονοκινητήριου μαχητικού Bristol Scout C</p>

Πέταξε πάνω από το νησί με ένα αντίγραφο του μονοκινητήριου μαχητικού Bristol Scout C, που δημιούργησε ο ίδιος, τιμώντας τη μνήμη του παππού του, Ντόναλντ Μπρέμνερ, του πρώτου πιλότου του Α’ Παγκοσμίου που προσγειώθηκε με αυτό στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καζαβιτίου (Πρίνου) Θάσου το καλοκαίρι του 1916.

«’Ηταν ένα όνειρο που δεν πιστεύαμε πως θα γινόταν πραγματικότητα» είπε ο 65χρονος, που μεγάλωσε ακούγοντας τις διηγήσεις του παππού του από τις μάχες με τις βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, με «ορμητήριο» το αεροδρόμιο της Αντάντ στη Θάσο.

Πώς «ξανάφτιαξαν» το αεροπλάνο

Ο παππούς τού είχε διηγηθεί πολλά στον ίδιο και στον αδελφό του, αλλά δεν τους αποκάλυψε ποτέ ότι είχε κρατήσει τρία αυθεντικά κομμάτια του αεροσκάφους στο υπόστεγο του σπιτιού τους στο Κεντ. Αυτά βρέθηκαν μετά τον θάνατό του, το 1983, και λίγο αργότερα γεννήθηκε η ιδέα των εγγονών να «ξαναχτίσουν» την ιστορία.

Μηχανικός ο ίδιος και επικεφαλής της βρετανικής ένωσης υπερελαφρών αεροσκαφών, ο Ντέιβιντ άρχισε να ψάχνει τα μυστικά της αεροναυπηγικής των αρχών του 20ού αιώνα, και το 2002 σε συνεργασία με τον αδελφό του ξεκίνησαν δειλά το εγχείρημα της ανακατασκευής του μοντέλου.

Συμβουλεύτηκαν το ημερολόγιο του παππού, που βρέθηκε στα οικογενειακά κειμήλια, παλιές φωτογραφίες για τη δομή του αεροσκάφους και ιστορικά στοιχεία, ενώ βρήκαν τον κινητήρα στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ντ. Μπρέμνερ, ο πρώτος πιλότος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Καζαβιτίου Θάσου, το 1916, με ένα Bristol Scout C
Ο Ντ. Μπρέμνερ, ο πρώτος πιλότος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Καζαβιτίου Θάσου, το 1916, με ένα Bristol Scout C

Υστερα από έρευνα 8 χρόνων, το 2010 ξεκίνησε η κατασκευή που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από συνολικά 10.000 εργατοώρες και κόστος 100.000 στερλίνες.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και τους οργανωτές του 5ου Kavala Air-Sea Show, ο Ντέιβιντ Μπρέμνερ πέτυχε να φέρει το αντίγραφο στη Θάσο και να πραγματοποιήσει την ιστορική πτήση. Με ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τη συνδρομή του Δήμου Θάσου, ο χωμάτινος διάδρομος προσγειώσεων-απογειώσεων επανήλθε στην κατάσταση που βρισκόταν έναν αιώνα πριν και η ιστορική πτήση πραγματοποιήθηκε.

Η πτήση κράτησε 11 λεπτά, θεωρήθηκε παράτολμη λόγω των ανέμων, και μετά την προσγείωση όλοι βούρκωσαν βλέποντας τον 65χρονο να βγαίνει και να πέφτει στην αγκαλιά της γυναίκας του κλαίγοντας σαν παιδί. Οπως έγραφε το ιστορικό ημερολόγιο του Ντόναλντ Μπρέμνερ, τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα της πτήσης, έναν αιώνα πριν, εκείνος έπληττε εχθρικές θέσεις στην περιοχή της Ξάνθης.

«’Ηταν πολύ συγκινητικές στιγμές για όλους μας, αλλά κυρίως για τον κ. Μπρέμνερ, ο οποίος εμπνεύστηκε το εγχείρημα, το σχεδίασε και το έκανε πραγματικότητα» είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος ανακήρυξε τον Ντέιβιντ Μπρέμνερ επίτιμο δημότη του νησιού. Στην περιοχή, όπου υπάρχει ήδη μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήμος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα θεματικό ιστορικό πάρκο, πόλο έλξης επισκεπτών.

To πέμπτο Kavala Air-Sea Show

Η επετειακή πτήση άνοιξε την Πέμπτη την αυλαία του φετινού τριήμερου Kavala Air-Sea Show 2016, που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο με εντυπωσιακές αεροναυτικές επιδείξεις με τη συμμετοχή αεροσκαφών, ελικοπτέρων και άλλων εναέριων και πλωτών μέσων από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Λετονία. Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Καβάλας σήκωσαν «το κεφάλι ψηλά» -όπως είναι το σλόγκαν της διοργάνωσης- και παρακολούθησαν τα εντυπωσιακά ακροβατικά των αεροσκαφών, που «έσκιζαν» τον ουρανό μπροστά στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s