«Βίαιο Μετάξι»: Τα μεταξωτά πέπλα των Kalos&Klio αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές της βίας παγκοσμίως

kalosklio

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση «Βίαιο Μετάξι» του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη Kalos&Klio.

Το «Βίαιο Μετάξι» δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο στη σημερινή εποχή παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας.

H σειρά περιλαμβάνει δώδεκα έργα-εκτυπώσεις σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου και πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού υλικού – αρχείου (κείμενα και εικόνες ), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία των έργων.

kalosklio

kalosklio

Τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά διακοσμητικά μοτίβα κάθε μεταξωτού πέπλου αναφέρονται σε διαφορετικό παράδειγμα «βίας» και ενσωματώνουν υλικό που προέρχεται από εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο: φωτογραφίες, απεικονίσεις δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, χάρτες και διαγράμματα τα οποία σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφορετικές εκφάνσεις βίας και θανάτου στον σύγχρονο κόσμο. Η λαμπερή υλικότητα του μεταξιού έρχεται σε αντιπαράθεση με τη σκοτεινή θεματική της βίας που αποτυπώνεται στην εικονογραφία των πέπλων, με σκοπό να κάνει ορατή την άρρηκτη σχέση του προηγμένου πολιτισμού μας με τη βία διαχρονικά.

kalosklio

kalosklio

Τα έργα των Kalos&Klio χρησιμοποιούν ως αφετηρία την ποικιλόμορφη συμβολική αξία του πέπλου ανά τους αιώνες, υφαίνοντας τη δική τους εκδοχή-ερμηνεία:

Κάθε μεταξωτό πέπλο λειτουργεί ως μία μικρή αποκαλυπτική αφήγηση ως προς το θέμα της βίας που πραγματεύεται και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

Τα μεταξωτά πέπλα των Kalos&Klio δεν καλύπτουν, αλλά αποκαλύπτουν: Εγείρουν θεμελιακά ερωτήματα σχετικά με την έμφυτη ή όχι ανθρώπινη επιθετικότητα και το βαθμό ωρημότητας των σύγχρονων ‘ανεπτυγμένων’ κοινωνιών ως προς τον τρόπο ηθικής θεώρησης και αντιμετώπησης των φαινομένων βίας, είτε πρόκειται για θεσμοθετημένη είτε για κοινωνικο-πολιτικά αποδεκτή βία.

Kalos&Klio
Βίαιο Μετάξι

 

Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Αθήνα

23 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου 2016

Θερινό Ωράριο λειτουργίας:
Ιούνιος: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00
Ιούλιος: Σάββατο κλειστά
Αύγουστος: Kλειστά

http://www.huffingtonpost.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s