Αν μπορούσαμε να περιηγηθούμε σ’ ένα σπίτι της αρχαίας Πομπηίας….

Ιστορία και Τεχνολογία συναντιούνται σε ένα εξαιρετικό πρότζεκτ virtual reality αποκατάστασης της ισοπεδωμένης πόλης

Πόλη – όνειρο στην ακμή της και εφιάλτης μετά τα χτυπήματα σεισμών και ηφαιστείων, η Πομπηία για πάντα θα αποτελεί πρόκληση για αρχαιολόγους, ιστορικούς και εξπέρ της ψηφιακής αναπαράστασης του μεγαλείου της.

Το 62 μ.Χ δοκιμάστηκε από ισχυρότατο σεισμό, το 79 μ.Χ ισοπεδώθηκε από το ξέσπασμα του Βεζούβιου αφήνοντας πίσω της λιγοστά ερείπια και ακριβώς αυτά ήταν που υπέστησαν τις φθορές ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Νάπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Από τότε, επιστήμονες και καθηγητές αρχαιολογίας αναζητούσαν μία αξιόπιστη μέθοδο όχι απλώς καταγραφής των αρχαιολογικών ερειπίων, αλλά και επανασύνδεσης τους με αυτό που ήταν κάποτε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το “Swedish Pompeii Project”, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2000, με τη συνεργασία ιστορικών, αρχαιολόγων και ειδικών της virtual reality απεικόνισης, προκειμένου να “ξαναζήσει” ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της θαυμαστής πόλης της αρχαιότητας.


Περίπου 10 χρόνια, το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Lund είχε όλο το απαραίτητο υλικό για να εργαστεί πάνω σε κάτι που συνδύαζε τα αρχαιολογικά ευρήματα με την ψηφιακή φωτογραφία και τη δημιουργία – εν τέλει – τρισδιάστατων κτηριακών μοντέλων, που αναπαριστούσαν επακριβώς ένα οικοδομικό τετράγωνο της πόλης και ακόμη περισσότερο;

Επέτρεπαν την είσοδο του virtual περιηγητή σε ένα τυπικό σπίτι της αρχαίας Πομπηίας. “Συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες τεχνολογίες μπορέσαμε να περιγράψουμε ένα κομμάτι της Πομπηίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά που επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο”, εξηγεί ο Nicoló Dell’Unto, καθηγητής ψηφιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Lund στη Σουηδία.

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές κατάφεραν να επεξεργαστούν και να απεικονίσουν τις επιφάνειες των δαπέδων της εποχής, να αποδώσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική των κτηρίων της εποχής – τα πλούσια σπίτια, τις ταβέρνες, τα αρτοποϊια, τους κήπους, όλα βασισμένα στην ακριβή περιοδολόγηση και επίμονη μελέτη παλαιότερων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πηγή: www.lifo.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s