Elbphilharmonie: το νέο μουσικο-αρχιτεκτονικό θαύμα της Ευρώπης

 

Πρόκειται για ένα απόλυτο, συνολικό, αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Συνδυάζει καινοτόμα αρχιτεκτονική σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, με την πλέον σύγχρονη ακουστική παγκοσμίως αλλά και επί της ουσίας του ένα οραματικό μουσικό πρόγραμμα.

Το Elbphilharmonie με την εντυπωσιακή πρόσοψη από γυαλί που κόβει την ανάσα, κρύβει στο εσωτερικό του δύο αίθουσες συναυλιών και ένα ξενοδοχείο με διαμερίσματα αλλά και ένα μεγάλο φουαγιέ που οδηγεί στην plaza.

Η plaza εκτείνεται ανάμεσα στην παλιά αποθήκη του 1963 και την γυάλινη κατασκευή, ως δημόσιο πεδίο θέασης 360 μοιρών στην πόλη ενώ στο “The Grand Hall”, την καρδιά του Elbphilharmonie, υπάρχει χωρητικότητα 2.100 επισκεπτών.

 

 

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του Elbphilharmonie δεν είναι άλλο από το γυαλί. Για το εντυπωσιακό κύμα χρειάστηκαν 1.000 κυρτά παράθυρα πάνελ, tailor-made έτσι ώστε να αιχμαλωτίζουν και να αντανακλούν το χρώμα του ουρανού, τις ακτίνες του ήλιου, το νερό και την πόλη μετατρέποντας το Μέγαρο Μουσικής σε ένα γιγαντιαίο κρύσταλλο.

 

Η αρχιτεκτονική αισθητική γραμμή άλλωστε ορίζεται με σαφήνεια ακόμα και από το Φουαγιέ του κτιρίου που οδηγεί στην Grand Hall αίθουσα. Οι πολυεπίπεδες σκάλες, περικυκλώνουν την αίθουσα συναυλιών ευρύχωρα, δημιουργώντας εντυπωσιακά εφέ φωτισμού και προσφέροντας εκπληκτική θέα στην πόλη, στον ποταμό Έλβα και το λιμάνι από κάθε επίπεδο του φουαγιέ.

Με ακουστική τελευταίας γενιάς 

Υπεύθυνος για την εξαιρετική ακουστική του χώρου ο διάσημος Ιάπωνας Yasuhisa. Στόχος της εταιρείας Toyota του διάσημου Ιάπωνα, για την αίθουσα Grand Hall ήταν η αίθουσα να ενισχύει την φυσική ακουστική της μουσικής, αλλά και να είναι ευαίσθητη σε ηλεκτρονικά συστήματα ήχου. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί επίσης να απολαύσει μέχρι και ροκ συναυλίες στο Elbphilharmonie. Η Toyota πιστεύει ότι το Elbphilharmonie άλλωστε πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων αιθουσών συναυλιών στον κόσμο ως προς την ακουστική του.

 

Οι αρχιτέκτονες του θαύματος

Οι αρχιτέκτονες Pierre de Meuron, Jacques Herzog και Ascan Mergenthaler εργάζονται πάνω στο πρότζεκτ του Elbphilharmonie από το 2003. Το αρχιτεκτονικό τους γραφείο ως “Herzog and de Meuron” ιδρύθηκε στο Basel το 1978. Στο πορτφόλιό τους μετράνε μεγάλα και σημαντικά έργα, όπως η Tate Modern στο Λονδίνο, το Alliance Arena στο Μόναχο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Το σημείο είναι άκρως συμβολικό

Η μουσική, το μέλλον και η Τέχνη ανθίζει σε μία παραδοσιακά εργατική περιοχή του Αμβούργου. Το Elbphilharmonie τοποθετείτε στο ιστορικό Sandtorhafen, το παλιό λιμάνι εργασίας του Αμβούργου για αιώνες. Η Kaiserspeicher, η μεγαλύτερη αποθήκη του Αμβούργου μέσα στο νερό, χτίστηκε το 1875. Καταστράφηκε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ανοικοδομήθηκε, μετονομάστηκε σε Kaispeicher. Εκεί ακριβώς που πλέον βρίσκουμε το εντυπωσιακό Μέγαρο.

Με θέα 360 μοίρες σε όλη την περιοχή

Σε ύψος 37 μέτρων πάνω από το επίπεδο του εδάφους, η δημόσια “πλατεία” θέασης που δημιουργείται ανάμεσα στην αποθήκη και την πρόσοψη, προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα μιας εκπληκτικής 360 ° θέας στην πόλη και το λιμάνι. Η πλατεία είναι ανοιχτή στους πολίτες του Αμβούργο, σε τουρίστες, στους επισκέπτες του ξενοδοχείου καθώς όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να κάνουν μια βόλτα κατά μήκος αυτής της μοναδικής “διάβασης”.

 

http://parallaximag.gr/life/texnes/elbphilharmonieneo-mousiko-architektoniko-thavma-tis-evropis/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s