Olympia – The London International Horse Show 2017

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Toν Ιούνιο του 1907 το International Horse Show άνοιξε τις πύλες του για το κοινό του Λονδίνου!

Έκτοτε κάθε χρόνο διεξάγονταν αγώνες ώσπου οι δύο Παγκόσμιου Πόλεμοι έγιναν αιτία να σταματήσει η διεξαγωγή τους.

Τελικά από το 1972 με την ονομασία Olympia – The London International Horse Show διεξάγεται κάθε χρόνο και σηματοδοτεί τον ερχομό των Χριστουγέννων!!!

 

https://www.olympiahorseshow.com/information-british-showjumping/olympia-history/

 

Η Ιππασία στο Λονδίνο

 

Η σχέση του ανθρώπου με το άλογο και η ανάβαση πάνω σ’ αυτό προσδιορίζεται στους πανάρχαιους χρόνους. Οι πρώτοι που ίππευσαν άλογα θεωρούνται ότι ήταν οι νομάδες των ασιατικών στεπών, περίπου το 4.000 π.Χ. Ακριβώς επειδή η ιππασία έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στο χρόνο, ήταν φυσικό επακόλουθο να ενταχθεί κάποια στιγμή και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, κάτι που συνέβη το 680 π.Χ. Τότε εμφανίστηκαν οι αναμετρήσεις με άρματα τεσσάρων αλόγων (τέθριππο) και το 648 π.Χ. έγινε ο πρώτος ιππικός αγώνας με καθαρόαιμα ενήλικα άλογα.

iesΣτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το άθλημα της ιππασίας εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα το 1912, στη Στοκχόλμη. Ωστόσο ορισμένα αγωνίσματα είχαν διεξαχθεί και το 1900 στο Παρίσι και τότε αναδείχθηκε ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης της ιππασίας, που ήταν ο Βέλγος Εμέ Χάαγκεμαν, στην υπερπήδηση εμποδίων. Εμπνευστής του προγράμματος της ιππασίας ήταν ο Σουηδός κόμης Κλάρενς Βόνροσεν. Το 1906, στο Συνέδριο της ΔΟΕ που έγινε στην Αθήνα, παρουσίασε μια λεπτομερή πρόταση για τα τρία αγωνίσματα κι αυτό ακολουθείται μέχρι σήμερα, με ελάχιστες τροποποιήσεις.

imagesΗ Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας (Federation Equestre Internationale) ιδρύθηκε το 1921 και σήμερα έχει 135 χώρες-μέλη. Μέχρι το 1952 αγωνίζονταν μόνο άντρες, οι οποίοι ήταν υποχρεωτικά στρατιωτικοί. Τότε επιτράπηκε για πρώτη φορά να πάρουν μέρος και οι γυναίκες και μάλιστα σε ισότιμο ανταγωνισμό με τους άντρες. Το 1956 οι Αγώνες της ιππασίας έγιναν στη Στοκχόλμη και όχι στη Μελβούρνη, επειδή οι σκληροί υγειονονικοί νόμοι της Αυστραλίας, θα έθεταν τα άλογα σε καραντίνα.

imges
Η ιππασία ως άθλημα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα άλλα Ολυμπιακά αθλήματα. Είναι το μοναδικό, όπου άνθρωποι και ζώα συνεργάζονται ως ενιαίο σύνολο κι ένα από τα ελάχιστα όπου άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται μαζί και όχι σε ξεχωριστές κατηγορίες. Επίσης, μπορεί να συναντήσει κανείς αθλητές προχωρημένης ηλικίας, αφού η εμπειρία του αναβάτη παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του αλόγου και όχι τόσο η φυσική του κατάσταση.

es
Η καταγωγή και η ράτσα του αλόγου παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Για παράδειγμα, το κεφάλι και ο λαιμός το βοηθούν να κρατά τη μέγιστη δυνατή ισορροπία, προκειμένου να εκτελέσει τις κινήσεις του, ενώ τα κοντά πόδια επιτρέπουν να έχει χαμηλά το κέντρο βάρους και έτσι να τρέχει με μεγαλύτερη σταθερότητα. Να σημειωθεί, ότι όλα τα άλογα που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ετών ή να συμπληρώνουν το 8ο έτος της ηλικίας τους, μέσα στο 2012. Ο βασικός εξοπλισμός τους είναι η σέλα, η στομίδα και τα ηνία. Τα αγωνίσματα της Ιππασίας θα λάβουν χώρα απ’ τις 28 Ιουλίου ως τις 7 Αυγούστου στο Γκρινγουιτς Παρκ.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ

Στην ιππασία υπάρχουν τρία ξεχωριστά Ολυμπιακά αγωνίσματα. Η υπερπήδηση εμποδίων, η ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.

Α. Η Υπερπήδηση Εμποδίων, έχει τις ρίζες της στο περίφημο «κυνήγι της αλεπούς», που γινόταν στη Βρετανία από ευγενείς και εμφανίστηκε σε επίσημους αγώνες το 19ο αιώνα, στην Ιρλανδία. Ο Ιταλός Φεντερίκο Καπρίλι ήταν αυτός, που έδωσε στο αγώνισμα τη σύγχρονη μορφή του. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 στο Παρίσι ως ατομικό και το 1912 στη Στοκχόλμη ως ομαδικό.

imags

Σε ιπποδρόμιο με χλοοτάπητα, άλογο και αναβάτης πρέπει να διατρέξουν μια προκαθορισμένη διαδρομή έως 700μ. με 12 έως 15 εμπόδια, χωρίς να διαπράξουν σφάλματα και εντός του επιτρεπόμενου χρόνου. Τα σφάλματα, που τιμωρούνται με απόδοση βαθμών ποινής στον ιππέα, είναι: η ρίψη εμποδίου (4 β.π.), η αποτυχία στην υπερπήδηση λίμνης (4 β.π.), η άρνηση του αλόγου να περάσει το εμπόδιο (4 β.π.) και η πτώση αναβάτη από το άλογο (8 β.π.). Δεύτερη άρνηση του αλόγου να περάσει εμπόδιο, δεύτερη πτώση αναβάτη και η πτώση αλόγου επιφέρουν αποκλεισμό. Σε περίπτωση αρχικής άρνησης του αλόγου να περάσει το εμπόδιο και στη συνέχεια ρίψη του εμποδίου, τότε προστίθενται 4 δευτερόλεπτα στο χρόνο. Η υπέρβαση επιτρεπόμενου χρόνου τιμωρείται με ένα βαθμό ποινής για κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης.

Τα εμπόδια είναι απλά, διπλά, σύνθετα και λίμνες και έχουν ύψος από 1,40μ. έως 1,70μ. Στα απλά το άλογο πηδά μόνο σε ύψος. Στα διπλά πηδά και σε ύψος και σε μήκος. Στα σύνθετα πρέπει να περάσει χωριστά και διαδοχικά μια σύνθεση δύο ή τριών εμποδίων. Και υπάρχει και μια τεχνητή λιμνούλα, που είναι καθαρά εμπόδιο μήκους.

Νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερισχύει ο αθλητής που έχει κάνει τον καλύτερο χρόνο. Στο ομαδικό τη νίκη κατακτά η ομάδα με τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Αυτοί προκύπτουν ως εξής: από τους τέσσερις ιππείς της ομάδας, αγνοείται αυτός που έχει τους περισσότερους βαθμούς ποινής. Από τους άλλους τρεις ιππείς βγαίνει το άθροισμα των βαθμών ποινής που έχουν συγκεντρώσει και έτσι προκύπτει η καλύτερη ομάδα.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας για τα μετάλλια, η κατανομή γίνεται με επαναληπτικά περάσματα εμποδίων. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής ή η ομάδα με τον καλύτερο χρόνο.

Το αγώνισμα διαρκεί τρεις μέρες και ολοκληρώνεται σε τρεις γύρους. Ο Α’ γύρος διεξάγεται την πρώτη μέρα και αποτελεί προκριματικό αγώνα για το ατομικό. Ο Β’ γύρος διεξάγεται τη δεύτερη μέρα και οι ιππείς αγωνίζονται και για το ατομικό και για το ομαδικό, όπου υπάρχει στη συνέχεια και μια β’ φάση, από την οποία αναδεικνύονται οι νικήτριες ομάδες. Ο Γ’ γύρος διεξάγεται την τρίτη μέρα και μετέχουν στο ατομικό οι 45 αθλητές, που είχαν στο Β’ γύρο τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Στη συνέχεια οι 20 καλύτεροι αγωνίζονται για δεύτερη φορά και αναδεικνύονται οι νικητές.

Β. Η Ιππική Δεξιοτεχνία θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, καθώς στον Παρθενώνα υπάρχουν απεικονίσεις αλόγων που εκτελούν ασκήσεις. Σε σύγχρονη μορφή άρχισε να εμφανίζεται την περίοδο της Αναγέννησης και «πατέρας» της ήταν ο Ιταλός ευγενής Φεντερίκο Γκρισόνε. Εντάχθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912 στη Στοκχόλμη ως ατομικό και το 1928 στο Άμστερνταμ ως ομαδικό.

International horse show, Olympia, London
Είναι καθαρά αγώνισμα επίδειξης, όπου σε βάδην, τροχάδην και καλπασμό, εκτελούνται μια σειρά από φιγούρες, όπως βήματα, στάσεις και αλλαγές κατεύθυνσης του αλόγου. Οι πέντε κριτές βαθμολογούν από το 0 έως το 10, τον έλεγχο που ασκεί ο αναβάτης στο άλογό του, την ακρίβεια των κινήσεων του αλόγου, την ελαστικότητα των βηματισμών του, την υποταγή και την εμπιστοσύνη του αλόγου στον ιππέα. Ο αγωνιστικός χώρος είναι μια αμμώδης επιφάνεια, διαστάσεων 60Χ20μ., όπου υπάρχει γραμμοθέτηση, για να ορίζεται σε ποιο σημείο πρέπει να γίνουν οι φιγούρες.

Το αγώνισμα διεξάγεται σε τρεις γύρους. Στον 1ο Γύρο Γκραν Πρι Τεστ, όλοι οι ιππείς εκτελούν μια σειρά από υποχρεωτικές κινήσεις, όπως την κυκλική, το οκτάρι, την πιρουέτα και τη σερπαντίνα. Διαρκεί δύο μέρες και στο τέλος αναδεικνύονται οι νικητές στο ομαδικό. Στον 2ο Γύρο Γκραν Πρι Σπέσιαλ, οι 25 καλύτεροι στο ατομικό του 1ου Γύρου, συμμετέχουν σε αγώνα με περισσότερα στοιχεία από τον πρώτο, αλλά μικρότερης διάρκειας. Στον 3ο Γύρο Γκραν Πρι Ελεύθερο Στιλ, οι 15 καλύτεροι στο ατομικό εκτελούν μια σειρά από υποχρεωτικές φιγούρες σε χορογραφία και με συνοδεία μουσικής της επιλογής τους.

Γ. Το Ιππικό Τρίαθλο γεννήθηκε από στρατιωτικούς, που έβαζαν τα άλογα του ιππικού να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, να υπερπηδούν εμπόδια και να εκτελούν ασκήσεις. Οι πρώτοι μεγάλοι αγώνες έγιναν στην Ευρώπη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912 στη Στοκχόλμη.

Το αγώνισμα διαρκεί τρεις μέρες, με τη βαθμολογία της μιας μέρας να μεταφέρεται στην επόμενη. Την πρώτη μέρα διεξάγεται ένας αγώνας ιππικής δεξιοτεχνίας (dressage), όπου άλογο και αναβάτης εκτελούν 20 υποχρεωτικές κινήσεις και η βαθμολογία των κριτών, που είναι βαθμοί ποινής, καθορίζεται από την αρτιότητα της εκτέλεσης των ασκήσεων, την ευελιξία και την υπακοή του αλόγου στον αναβάτη του. Τη δεύτερη μέρα διεξάγεται ο αγώνας αντοχής και υπερπήδησης φυσικών εμποδίων (cross country) σε ανώμαλο δρόμο και σε έδαφος με εναλλαγές επιπέδου. Δοκιμάζεται η αντοχή, η τόλμη και η ταχύτητα του αλόγου και του αναβάτη και ισχύουν επίσης βαθμοί ποινής, για τα σφάλματα που θα γίνουν ή για την υπέρβαση χρόνου. Την 3η μέρα διεξάγεται ένας αγώνας υπεπρήδησης εμποδίων (jumping), με τους κανονισμούς να είναι οι ίδιοι, όπως και στο κανονικό αγώνισμα.

Στο τέλος, νικητής αναδεικνύεται ο ιππέας και η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία (στην ουσία τους λιγότερους βαθμούς ποινής). Σε περίπτωση ισοβαθμίας μετρά η κατάταξη στο cross country και αν υπάρχει πάλι ισοβαθμία, τότε μοιράζονται οι θέσεις και τα μετάλλια. Στο ομαδικό, μετρούν οι βαθμοί των τριών καλύτερων αθλητών και σε περίπτωση ισοβαθμίας, νικά η ομάδα, της οποίας ο τρίτος αθλητής έχει τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Αν υπάρχει πάλι ισοβαθμία, τότε μοιράζονται οι θέσεις και τα μετάλλια.

κατάλογος

Μέχρι και το Σίδνεϊ, ο αγώνας αντοχής χωριζόταν σε τέσσερις φάσεις και η συνολική διαδρομή ήταν περίπου 25 χλμ. Όμως πριν από δύο χρόνια η ΔΟΕ αποφάσισε να περιορίσει την κούρσα σε ανώμαλο δρόμο, διατηρώντας μόνο την τέταρτη φάση της, που είναι η υπερπήδηση 35 έως 45 εμποδίων σε μια δύσκολη διαδρομή, περίπου 6 χλμ., η οποία περιλαμβάνει υψώματα και φυσικά εμπόδια, που φτάνουν το 1,40μ. ύψος και τα 4μ. πλάτος, όπως κορμούς δέντρων, φράχτες, πέτρινους τοίχους, τάφρους και περάσματα από λίμνες ή ρυάκια. Η όλη προσπάθεια πρέπει να διαρκεί περίπου δέκα λεπτά.

Να σημειώσουμε πως, αν σ’ έναν από τους τρεις κτηνιατρικούς ελέγχους που γίνονται, κάποιο άλογο αποκλειστεί από τη διοργάνωση, τότε δεν μπορεί να υποβληθεί ένσταση κατά της απόφασης της επιτροπής.

 

http://www.novasports.gr/olubiakoi-agones/ippasia/article/137338/i-ippasia-sto-londino/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s