Οι LΟΟΜ% έβαλαν και πάλι τον αργαλειό στη ζωή μας

“Η υφαντική τέχνη δεν έχει όρια και ο αργαλειός είναι ένας καμβάς, που πάνω του μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα!”, LΟΟΜ%

This slideshow requires JavaScript.


Η ελληνική παράδοση, οι χειροποίητες δημιουργίες, οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η φρέσκια, μοντέρνα ματιά! Μια δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας στην καλύτερη εκδοχή της προτείνουν οι LΟΟΜ%, ένα brand που ίδρυσαν οι Αναστασία Ξενάκη και Πέτρος Χριστοφοράτος, με στόχο να αναβιώσουν την ξεχασμένη παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής.

Όλες οι δημιουργίες τους γεννιούνται σε παραδοσιακούς χειροκίνητους, ξύλινους αργαλειούς, με μυϊκή ενέργεια. Οι συλλογές αποτυπώνουν την ελληνική ιστορία, κουλτούρα και παράδοση ενώ τα περισσότερα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τα υφαντά τους προέρχονται από παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια, εμπλουτισμένα βέβαια με την απαραίτητη μοντέρνα πινελιά, ώστε να αποκτήσουν σύγχρονη αισθητική. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλούν για τη δουλειά τους, την πηγή έμπνευσης της νέας συλλογής αλλά και για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα όμορφα αυτά υφαντά στο εξωτερικό.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρίας;

Για εμάς είναι ένα τόπος έκφρασης για όσους αναζητούν κάτι μοναδικό και ποιοτικό. Έχουμε βάλει στόχο και σκοπό να αναδείξουμε την τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής, μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνουμε από τους  κανόνες και τις επιταγές της.

Στο εργαστήριό μας κανένας από τους αργαλειούς μας δεν λειτουργεί με ρεύμα, αφού η όλη διαδικασία παραγωγής  λαμβάνει χώρα σε παραδοσιακούς ξύλινους αργαλειούς, χειροκίνητα, με «μυϊκή» ενέργεια.

Όπως  συνέβαινε χιλιάδες χρόνια πριν, γεγονός που – κατά τη γνώμη μας – αναδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο την ποιότητα μίας χειροποίητης δημιουργίας.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Διαπιστώσαμε, ότι η τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής τείνει να εκλείψει και μαζί της να χαθεί ένα ακόμη κομμάτι του πολιτισμού μας. Για να είμαστε πιο ακριβείς, θέλαμε ο κόσμος να γνωρίσει  την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως αυτή πηγάζει μέσα από την ελληνική κουλτούρα και παράδοση.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, από τη στιγμή που κατέχουμε την τεχνογνωσία της υφαντικής κουλτούρας, να προσπαθήσουμε μέσα από τις δημιουργίες μας να συστήσουμε ξανά στο κοινό τη συγκεκριμένη τέχνη, την ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της και φυσικά την πλούσια ελληνική κληρονομιά.

https://glow.gr/dyo-neoi-dhmioyrgoi-anabiwnoyn-thn-paradosiakh-texnh-ths-yfantikhs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s