Ο Γατόπαρδος – Lampedusa


“Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι,τότε πρέπει όλα ν΄αλλάξουν..”

Το μοναδικό μυθιστόρημα του σικελού αριστοκράτη συγγραφέα που αρχικά είχε απορριφθεί από τον ιταλό εκδότη του παρουσιάζει την κατάρρευση μιας τάξης και εξακολουθεί να γοητεύει με την τέχνη του και την τεχνική του!

Ο Τζουζέππε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα (Giuseppe Tomasi di Lampedusa, Παλέρμο, 23 Δεκεμβρίου 1896 − Ρώμη, 23 Ιουλίου 1957) ήταν Ιταλός συγγραφέας.

Καταγόταν από μεγάλη αριστοκρατική σικελική οικογένεια, που η παράδοση θέλει να έχει βυζαντινές ρίζες!

«Nunc et in hora mortis nostrae. Amen»
«Τώρα και την ώρα του θανάτου μας. Αμήν».
Η φράση που ανοίγει το μυθιστόρημα “Ο Γατόπαρδος” είναι ενδεικτική του περιεχομένου του.

Γιατί το θέμα του μοναδικού μυθιστορήματος του σικελού αριστοκράτη συγγραφέα Τζουζέππε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, που αρχικά είχε απορριφθεί από τον ιταλό εκδότη του παρουσιάζει την κατάρρευση μιας τάξης και εξακολουθεί να γοητεύει με την τέχνη του και την τεχνική του.

Πέραν της όλης ατμόσφαιρας, στο οικόσημο των Τομάζι ντι Λαμπεντούζα απεικονίζεται μια λεοπάρδαλη, για την οποία γίνεται λόγος μέσα στο κείμενο του μυθιστορήματος.

Το σκηνικό του μυθιστορήματος είναι η Σικελία, για την οποία ο συγγραφέας μιλά με αγάπη περίλυπη και πένθιμη, με αισθησιασμό κριτικό και περιπαικτικό, μια Σικελία με το μέλλον αβέβαιο.

“Εμείς ήμασταν οι Γατόπαρδοι, οι Λέοντες· εκείνοι που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια, οι ύαινες· κι όλοι μαζί Γατόπαρδοι,τσακάλια και πρόβατα ,θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε το άλας της γης”

Το έργο δίχασε τους διανοούμενους, αλλά σημείωσε τεράστια εκδοτική επιτυχία. Μεγάλη επίσης ήταν η επιτυχία της ομώνυμης ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=115922

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s