Avatar, η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος – Ursula Le Guen

Δεν υπάρχει λόγος να υποκρινόμαστε τώρα, ότι δεν ξέρουμε πώς να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον.

 

Ας ξεφύγουμε από αυτή την αφόρητη πίεση που ασκεί η οικονομική κρίση, σε όλα τα επίπεδα της ζωή μας και ας κάνουμε ένα ταξίδι σε κόσμους μακρινούς στο χώρο και στον χρόνο, που βέβαια δεν θα αφήσει το προβληματισμό μας «που πάμε και που οδηγείται η ανθρωπότητα».

Η Ursula Le Guen  έχει κατηγοριοποιηθεί στην λογοτεχνία, ως συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο οι φανταστικοί κόσμοι των έργων της δεν είναι άλλο από αλληγορίες του δικού μας γήινου κόσμου.

Για παράδειγμα, στον «αναρχικό των δύο κόσμων» αντιπαραθέτει τον καπιταλισμό με τον κομμουνισμό, ενώ στη «λέξη για τον κόσμο είναι δάσος» προβάλλει με μια απαράμιλλη τραγικότητα την αλλοτρίωση του ανθρώπου και κυρίως την ολέθρια σχέση του με το δάσος και εν γένει με το φυσικό του περιβάλλον!

 

Ο Αθσή, είναι ένας πλανήτης, στον οποίο ζουν έλλογα όντα, άνθρωποι μιας άλλης εξέλιξης, χωρίς καθόλου τεχνικό πολιτισμό με μια, ακατανόητη για τους γήινους εισβολείς, επαφή με το δάσος, θαρρείς και δάσος και κάτοικοι είναι ένας και αυτός οργανισμός.

Στον πλανήτη Αθσή η λέξη δάσος σημαίνει και κόσμος, όπως εδώ στη γη λέμε γη και εννοούμε τον πλανήτη, αλλά και το χώμα. Στον Αθσή δεν υπάρχει βία, δεν υπάρχει εξουσία, δεν υπάρχουν αλληλοσκοτωμοί, δεν υπάρχουν τηλέφωνα και συσκευές επικοινωνίας, παρότι τα μηνύματα μεταφέρονται από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο, σαν αγέρας από το ένα φύλλο του δένδρου στο άλλο.

Όταν οι άνθρωποι μαλώνουν, ο νικητής τραγουδάει στον νικημένο ένα δυνατό τραγούδι.
Οι γήινοι εισβολείς φτάνουν στον πλανήτη με τα σούπερ όπλα τους και ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα των Ισπανών στην Αμερική του 1500 και μετέπειτα. Σφάζουν, σκλαβώνουν, βιάζουν τις γυναίκες, ξεπατώνουν τα δάση, με συνέπεια να μετατρέπουν τον πλανήτη αργά, αλλά σταθερά σε έρημο.

Οι ειρηνικοί αυτοί άνθρωποι, με αφορμή τον βιασμό και το θάνατο μιας αθσής, ξεσηκώνονται και σφάζουν ένα μέρος των αποίκων, ενώ το υπόλοιπο το υποχρεώνουν να παραμείνει σε μια γωνιά και να φύγει με το επόμενο αστρόπλοιο.
Όταν καταφτάνει το αστρόπλοιο που θα μεταφέρει τον νικημένο πληθυσμό των γήινων, ο αρχηγός της αποστολής, πλησιάζει τον «Θεό» των Ασθή και του δηλώνει την απόφαση του να φύγουν και να μην επιστρέψουν ποτέ, εκτός και αν οι ίδιοι το επιδιώξουν.

Δηλώνει με άλλα λόγια την πλήρη νίκη των “άγριων” ενάντια στους “πολιτισμένους”. Στο τέλος, λίγο πριν την αναχώρησή του, αγγίζοντας τον τρυφερά τον ρωτάει, αν όλα θα παραμείνουν, όπως ήταν πριν.

Η δραματική απάντηση «Δεν υπάρχει λόγος να υποκρινόμαστε τώρα, ότι δεν ξέρουμε πώς να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον» μας θυμίζει την τραγική κατάληξη στο όνειρο ενός τρελού του Ντοστογιέφσκι στο οποίο ο τρελός γήινος αναφωνεί «σε λίγες μέρες κατάφερα να τους διαφθείρω όλους»

Αυτό το συγκλονιστικό διήγημα πέρασε στην μεγάλη οθόνη ως «Αβαταρ», με τον γνωστό χολιγουντιανό φανφαρόνο μανιχαϊσμό.

 

http://ange-ta.blogspot.gr/2010/05/avatar.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s