«Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας»

Η γλυκιά γεύση της σοκολάτας που απολαμβάνουν Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται μάλλον πικρή στο ντοκιμαντέρ δυο Δανών δημοσιογράφων, των M. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», στο οποίο αποκαλύπτεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση που υφίστανται τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου εργάζονται στις κακαοφυτείες.

Σύμφωνα με το φιλμ, που προβλήθηκε με πρωτοβουλία της Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Break the Chain» υπάρχουν πάνω από 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι στον κόσμο, κι από αυτούς πάνω από 9 εκατομμύρια είναι παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι και 15 ετών που διακινούνται καθημερινά για να εργαστούν στις φυτείες κακάο.


Ειδικότερα, στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στις κακαοφυτείες, ενώ πάνω από 500.000 εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι μέσα από την έρευνά τους, κατέγραψαν με κρυφή κάμερα σκληρές εικόνες για να αποδείξουν ό,τι γίνεται λαθρεμπόριο ανηλίκων εργατών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις φυτείες κακάο χωρίς αμοιβή.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη επικοινωνίας της Fair Trade Hellas, Κέλλυ Γαρυφαλλή, «η παγκόσμια βιομηχανία της σοκολάτας έχει κέρδη περίπου 110 δισ. δολάρια το χρόνο, με το μέσο πολίτη της ΕΕ να καταναλώνει περισσότερα από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως, καθώς σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο καταναλώνονται τρία εκατομμύρια τόνοι».

Η κ. Γαρυφαλλή σημειώνει επίσης ότι «όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα.. Ας επιλέξουμε όμως μία “δίκαιη” σοκολάτα, χωρίς γεύση παιδικής εργασίας την επόμενη φορά. Είμαστε μέρος της αλυσίδας και έχουμε ευθύνη να καταναλώσουμε πιο ηθικά».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/24/eidiseis-diethnes-skoteini-pleura-sokolatas-documentary-eskhgei-pikrh-alhtheia-agaphmeno-snak_n_12616702.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s