Μουσείο Ποτοποιίας ”Καρώνη”

Το όνομα Καρώνης είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο Ναύπλιο, κυρίως σε όσους εκτιμούν το δυσεύρετο πια καλό ουζάκι και το αγνό τσίπουρο.

This slideshow requires JavaScript.

Η ιστορία της ομώνυμης ποτοποιίας χάνεται δεκαετίες πριν στο χρόνο και ευτυχώς δεν… χάθηκε με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού μπορείς να τη μάθεις και να την παρακολουθήσεις μέσω του Μουσείου Ποτοποιίας.

Και εδώ, όπως και στην παραγωγή και απόσταξη, η οικογένεια Καρώνη έβαλε όλο το μεράκι και την αγάπη της και δημιούργησε έναν χώρο εφάμιλλο και αντάξιο για να φιλοξενήσει μερικά σημαντικά κομμάτια ιστορίας.

Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει έγγραφα από το 1880 και εξής, μηχανήματα και εργαλεία της ποτοποιίας, καθώς και τον πρώτο αποστακτήρα της ποτοποιίας Καρώνη μαζί με το τιμολόγιο αγοράς του από τη Γαλλία.

gallery_main_KaroniN1
Και φυσικά, εδώ θα μπορέσεις να δοκιμάσεις τα προϊόντα της γνωστής ποτοποιίας στις γευσιγνωσίες που πραγματοποιούνται. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη Μαστίχα Καρώνη, τη μοναδική στην αγορά που φτιάχνεται με την απόσταξη των δακρύων του μαστιχόδεντρου αλλά και το Λικέρ Βύσσινο της Μαριγώς, από βύσσινα Αρκαδίας.

Μια ιστορία γουλιά-γουλιά
Πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη που εντυπωσιάζομαι από δαιμόνιους, εργατικούς ανθρώπους που ξεκίνησαν από το μηδέν και γιγάντωσαν την επιχείρησή τους, ιδού η ιστορία της Ποτοποιίας Καρώνη με λίγα λόγια:

Ήταν το 1840, μετά τη σύσταση του επίσημου ελληνικού έθνους, όταν ο Γιάννης Καρώνης άνοιξε το ρακοπωλείο του στην πόλη.

Έχοντας αγάπη και μεράκι για την παραγωγή ούζου, η μικρή επιχείρηση εξελίσσεται, αποκτά δύο αποστακτήρες και ασχολείται πλέον με ζέση με την απόσταξη. Το 1869 ιδρύεται η ποτοποιία Γιάννης και Φώτης Καρώνης, με τα δύο αδέρφια να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.

karonis7

Στο υπερσύγχρονο για την εποχή εργοστάσιό τους, έστησαν μονάδα παραγωγής χρησιμοποιώντας αποστακτήρες και μηχανήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κατόπιν, η παραγωγή μεγαλώνει και αρχίζει η διανομή εκτός πόλης.

Οι διακρίσεις στην έκθεση του 1889 στο Ζάππειο και αργότερα τα χρυσά και αργυρά μετάλλια στις Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης φέρνουν και την επίσημη αναγνώριση της ποτοποιίας Καρώνη.

Η έμφαση στην ποιότητα συνεχίστηκε και στις τέσσερις γενιές της οικογένειας, με την πολύτιμη συνταγή να παραμένει απαράλλακτη. Σήμερα, η πέμπτη γενιά προσφέρει μοναδικά αποστάγματα, με την αγάπη και το μεράκι που ξεκίνησε ο Γιάννης Καρώνης το 1840.

Πληροφορίες:
Αγία Παρασκευή, για ομαδικές επισκέψεις επικοινωνήστε στο τηλ.: 27520 24968,6945150430, www.karonis.gr.
Ώρες λειτουργίας: 09.00 -15.00 και 17.00-20.00.
Είναι κλειστά στις αργίες: 1, 2, 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 28 Οκτωβρίου.

Αυτό το ήξερες;

Η οικογένεια Καρώνη συνδεόταν με τον στρατηγό Κολοκοτρώνη και μάλιστα η Μαριγώ Καρώνη υπήρξε βαφτισιμιά του!

http://discovernafplio.gr/el/content/12/articles/30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s