Στα παρασκήνια του Ινστιτούτου Κοστουμιού του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης

Όταν μπαίνεις στα πίσω δωμάτια του Ινστιτούτου Κοστουμιού του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης είναι σα να μπαίνεις στη μεγαλύτερη ντουλάπα του κόσμου ή σε μια χρονομηχανή.

 

This slideshow requires JavaScript.

Με μια συλλογή 35.000 αντικειμένων που εκτείνεται σε μισό αιώνα μόδας, μπορείτε να ταξιδέψετε στην ιστορία ή να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον. Κάθε Μάιο, το μουσείο είναι ο τόπος διεξαγωγής της επίδειξης μόδας με τους περισσότερους διασήμους, η οποία του χρόνου θα έχει θεματική γύρω από τον Καθολικισμό και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει τους θρήσκους.

Είναι, επίσης, το τμήμα του Μητροπολιτικού Μουσείου που δανείζει τα περισσότερα αντικείμενα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιμελητή του ινστιτούτου Andrew Bolton.

Στέλνει αντικείμενα σε διεθνείς εκθέσεις κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο ολλανδικό Gemeentemuseum Den Haag (Χάγη) για την έκθεση του σχεδιαστή της Art Deco, Paul Poiret (έως 4 Μαρτίου 2018). Πώς, λοιπόν, το μουσείο συντηρεί μια τόσο εκτεταμένη και περιζήτητη συλλογή;

Το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του τμήματος άνοιξε το 2014 ως μέρος της αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαίνισης του ινστιτούτου, οπότε και μετονομάστηκε σε Κέντρο Κοστουμιού Anna Wintour.

Μέσα σε αυτό, η ομάδα συντήρησης, της οποίας ηγείται η Sarah Scaturro, επιδιορθώνει εύθραυστα υφάσματα και αναλύει τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που θα έβρισκε κανείς σε επιστημονικό κέντρο ερευνών ή σε θέατρο.

“Έχουμε μικροσκόπιο πολωμένου φωτός, για το οποίο μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είναι ο CSI εξοπλισμός μας”, λέει η Scaturro. Χρησιμοποιείται για να εντοπίζει ίνες ή πολυμερή στα υφάσματα.

“Εάν ένα φόρεμα έχει ένα λεκέ και θέλουμε να ξέρουμε ποιο διαλυτικό ή νερό να χρησιμοιήσουμε για να τον απομακρύνουμε, μπορούμε να εντοπίσουμε τις ίνες στο υλικό, για να είμαστε σίγουροι ότι η προσέγγισή μας είναι η κατάλληλη και ότι δε θα κάνουμε περαιτέρω ζημιά.”

http://www.liberal.gr/artnews/arthro/178213/epikairotita/mouseia/sta-paraskinia-tou-institoutou-kostoumiou-tou-mitropolitikou-mouseiou-neas-yorkis.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s