Γαλάτεια Σαράντη η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός

 

Σαν σήμερα το 2009 έφυγε η Γαλάτεια Σαράντη.

Η ακαδημαϊκός και λογοτέχνις που υπήρξε στις επάλξεις των ελληνικών γραμμάτων από το ’45 – πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Νέα Εστία, με το διήγημα «Το Κάστρο»- γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920, αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και κατόπιν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Κατόπιν, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της γιατί αφοσιώθηκε στη συγγραφή.

Η πορεία της Σαράντη ήταν μακρά, έγραψε νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά, ενώ έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Το 1997 όμως το όνομά της μπήκε στις πρώτες θέσεις των πολιτιστικών ειδήσεων της χρονιάς, αφού έσπασε το επί 71 έτη άβατο της Ακαδημίας Αθηνών με την εκλογή της ως τακτικό μέλος του ιδρύματος στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Οι διακρίσεις όμως και τα βραβεία άρχισαν από πολύ νωρίς στην καριέρα της όταν το 1953 το μυθιστόρημά της «Επιστροφή» τιμήθηκε με το «Βραβείο των Δώδεκα». Στη συνέχεια, το βιβλίο της «Το παλιό μας σπίτι» απέσπασε το 1969 το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το «Να θυμάσαι τη Βίλνα» το Α’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1979, ενώ η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το 1979 το Βραβείο Ουράνη για το μυθιστόρημα «Ρωγμές».

http://www.topontiki.gr/article/2372/galateia-saranti-antio-stin-proti-gynaika-akadimaiko

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s