‘Ενας στρατός αρχαίων ελληνικών Θεών από πηλό

This slideshow requires JavaScript.

 

Ο κ. Χαράλαμπος Γκούμας, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δημουργεί Θεούς από πηλό, σε μία αντιστροφή θα έλεγε κανείς των μύθων της δημιουργίας, σύμφωνα με τους οποίους οι Θεοί έφτιαξαν τους ανθρώπους, αναφέρουν οι Νικόλας Παφίτης και Πέτρος Γιαννακούρης του «ΑΡ».

Για πάνω από μισό αιώνα ο κ. Γκούμας, 67 χρόνων σήμερα, έχει δημιουργήσει χιλιάδες μεγάλα αγάλματα αρχαίων ελληνικών Θεών από πηλό (terracotta), μυθικές μορφές και υπέροχα τέρατα, κυρίως για χρήση σε στολισμό κήπων ή αρχιτεκτονικής.

Στο εργαστήρι του, στη Δυτική Αθήνα στο Αιγάλεω, ανάμεσα σε αποθήκες και μικρές βιομηχανίες, επιβιώνει μία τέχνη που εξαφανίζεται στην Ελλάδα, που έχει πληγεί από την κρίση. ‘Ολα φτιαγμένα στο χέρι με παραδοσιακές τεχνικές.

 

«Θα έλεγα ότι στη ζωή μου, έχω φτιάξει περισσότερα αγάλματα από τον Στρατό από Τερακότα της Κίνας», δήλωσε ο κ. Γκούμας στο «ΑΡ».

‘Οπως στο φημισμένο Πήλινο Στρατό, ηλικίας 2.200 ετών και 9.000 στρατιωτών και αξιωματικών του Κινέζου Αυτοκράτορα, πολλά από τα δημιουργήματα του κ. Γκούμα στέκουν σε στοίχιση.

Αλλά, βρίσκονται εμφανώς σε τυχαία τάξη. Μία Αθηνά εδώ, ένα άλογο ή ένας σάτυρος παραπέρα, ανάμεσα σε κεφάλια ταύρων, γρύπες, σφίγγες, υδρίες κήπου ή προτομές του Σωκράτη, αλλά και του Διονύσιου Σολωμού. Υπάρχει και ένας Χριστό σε κάποιο σημείο.

Τα περισσότερα έχουν την έμπνευσή τους από τη νεοκλασσική παράδοση που κυριάρχησε στην ελληνική αστική αρχιτεκτονική από το 1830 μέχρι το 1920 που χάθηκε μετά την ανάπτυξη μεταπολεμικά. Μπορεί κάποτε να απορρίφθηκαν ως τρισδιάστατα απομεινάρια ενός μη σχετικού παρελθόντος, αλλά τα γνήσια νεοκλασικά πήλινα αγάλματα που διακοσμούσαν προσόψεις κτιρίων, κόγχες και αετώματα είναι σήμερα περιζήτητες αντίκες.

Το 10ο από 12 παιδιά της οικογένειά του, ο κ. Γκούμας, γεννήθηκε δίπλα στο εργαστήριο, που λειτουργούσε αρχικά ως επιχείρηση για πορσελάνες. Τότε η περιοχή είχε ακόμη αμπέλια τριγύρω και οπωρώνες με την Ακρόπολη να κυριαρχεί στα ανατολικά. ‘Ολα τα αδέρφια του εργάστηκαν σε κάποιο σημείο εκεί, αν και είναι ο μόνος που παρέμεινε.

«Είναι μία πολύ δύσκολη, σωματική και απαιτητική εργασία», είπε ο ίδιος. «Δεν είναι εύκολο να αναπνεύσεις στον καπνό από τον κλίβανο ή να σηκώνεις αυτά τα βαριά αγάλματα, περί τα 100 κιλά, ενώ τα καλούπια μπορεί να φτάσουν τα 300 κιλά».

Αν και πέρασε την ηλικία συνταξιοδότησης, ο κ. Γκούμας ελπίζει να συνεχίσει να εργάζεται και την ίδια στιγμή να δημιουργήσει ένα σχολείο για νέους καλλιτέχνες εκεί, αν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

«Τότε, δεν θα πρέπει ποτέ να αφήσω το μέρος αυτό», επεσήμανε. «’Εχω κατασκευάσει τόσους πολλούς Θεούς, που πιστεύω ότι ο ένας ή ο άλλος θα με βοηθήσουν. (Αλλιώς), για ποιο λόγο τους έκανα όλους αυτούς;».

https://www.ekirikas.com/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CE%B1/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s