Ένα thangka αλλιώτικο από τα άλλα

Με μήκος περίπου 610 μέτρα, αυτός ο πίνακας είναι ένα από τα μακρύτερα βουδιστικά έργα τέχνης.

thangka-4

Μουσείο Θιβετιανής Ιατρικής και Πολιτισμού, στην πόλη Ζινίνγκ στην Κίνα, είναι ένα τα ελάχιστα μουσεία της χώρας αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον πολιτισμό, την ιστορία και την πίστη του Θιβέτ και περιέχει έναν εκπληκτικό θησαυρό.

Ένα thangka -ένας βουδιστικός θρησκευτικός πίνακας- μήκους περίπου 610 μέτρων αναδιπλώνεται γύρω από τα εσωτερικά τοιχώματα του δεύτερου ορόφου του κτιρίου. Ο πίνακας είναι ένας από τους μακρύτερους thangka του κόσμου. Για να ολοκληρωθεί αυτό το αριστούργημα, εργάστηκαν πάνω από 400 Θιβετιανοί καλλιτέχνες για σχεδόν 30 χρόνια.

Ένα thangka συνήθως φυλάγεται τυλιγμένο, αλλά αυτό εκτίθεται. Το πολύχρωμο μείγμα θρησκευτικών μορφών και γεγονότων δημιουργεί μια εκπληκτική οπτική γκάμα βουδιστικών γνώσεων.

Αποτελείται από ένα συνεχές σύνολο σκηνών που συνδυάζουν το ένα με το άλλο. Δείχνει ολόκληρη την ιστορία του Θιβέτ, την ιστορία του θιβετιανού βουδισμού και διάσημους βουδιστές μοναχούς, ναούς και γεγονότα.

Επίσης, απεικονίζει τη δημιουργία του κόσμου, την αστρονομία, την τεχνολογία, την επιστήμη, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη γλωσσολογία και την ποίηση.

Στο thangka εμφανίζονται σκηνές που δείχνουν τη δημιουργία της ανθρωπότητας, με οργανισμούς που σέρνονται από ωκεανούς και εξελίσσονται σε ανθρώπους. Ένα άλλο τμήμα απεικονίζει έναν σύγχρονο λάμα που ταξίδεψε στις ΗΠΑ και εμφανίζονται εικόνες ενός αεροπλάνου και της αμερικανικής σημαίας.

Η απουσία του σημερινού Δαλάι Λάμα είναι αξιοσημείωτη.

από: atlas obscura, περισσότερες φωτογραφίες στο spontaneous presence

https://3otiko.blogspot.gr/2018/01/blog-post_79.html#more

Advertisements

2 comments on “Ένα thangka αλλιώτικο από τα άλλα

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Διάβασα, με την ευκαιρία της δημοσίευσής σου, Έφη μου, οτι το έργο της μεγάλης thangka ξεκίνησε το 1996 και τελείωσε το 1999, ενώ είχε προγραμματισθεί σα σκίτσο από τον Tsong Sherabgyal ήδη από το 1980. Εκπληκτική ζωγραφική τέχνη, μια θαυμάσια πνευματική , κυρίως εργασία με ιστορία πίσω της αιώνων. Είδες τι θησαυρό υφάρπαξαν οι Κινέζοι από τους Θιβετιανούς;

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s