Η Κορντονάτα και οι Διόσκουροι

Με τον όρο Κορντονάτα (ιταλικά: Cordonata) είναι γνωστοί κατηφορικοί δρόμοι, που σχηματίζονται από μεγάλα επίπεδα φτιαγμένα από πέτρα ή πλίνθο (γνωστά ως cordoni), κάνοντας την κατασκευή να μοιάζει με σκάλα. Η διασημότερη κορντονάτα βρίσκεται στη Ρώμη και καλείται Κορντονάτα του Καπιτωλίου (Cordonata capitolina).

1280px-0_Cordonata_-_Dioscuri_-_Palazzo_Senatorio

Σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο (Michelangelo Buonarroti) τον 16ο αιώνα, μετά από παραγγελία του Πάπα Παύλου Γ΄, κατά την περίοδο των εργασιών αναμόρφωσης του Καπιτωλίου.

Η Κορντονάτα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο Καπιτώλιο και είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί να την ανέβει ακόμη και αναβάτης με άλογο. Παρόλο που ένας πεζός αισθάνεται κάπως ασυνήθιστα ενώ την χρησιμοποιεί εξαιτίας της μεγάλης οριζόντιας απόστασης των σκαλοπατιών, αν την κοιτάξει κανείς από τη βάση της, οι αποστάσεις του φαίνονται φυσιολογικές, χάρις σε μια προσεκτικά κατασκευασμένη οφθαλμαπάτη.

Κοντά στην κορυφή της, η κορντονάτα μεγαλώνει ελαφρά, και εκεί έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλα αγάλματα των Διόσκουρων, του Κάστορα και του Πολυδεύκη, και ένα γλυπτό σύμπλεγμα γνωστό ως I Trofei di Mario.

Τη βάση της διακοσμούν δύο αιγυπτιακά αγάλματα λεόντων από γρανίτη. Στα αριστερά είναι τοποθετημένο ένα μνημείο προς τιμήν του Κόλα ντι Ρέντσο, που εκτελέστηκε κοντά στο σημείο αυτό.

Το 1998 η κλίμακα αυτή αναπαλαιώθηκε και η διάρκεια των εργασιών έφτασε το ένα έτος.

 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s