CES 2018 Consumer Electronic Show

Η μεγαλύτερη έκθεση με τεχνολογικά επιτεύγματα στον κόσμο παρουσιάστηκε και εφέτος στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ, από τις 9 ως τις 12 Ιανουαρίου. Η ανθρώπινη φωνή, και η τεχνητή νοημοσύνη συγκαταλέγονται στα «εργαλεία» που αξιοποιεί η τεχνολογία προς όφελος μας και αυτή τη χρονιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκθεσης.

 

Περισσότεροι από 4.000 εκθέτες και 170.000 επισκέπτες έδωσαν το παρών στην «Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων» (Consumers Electronics Show-CES 2018) που η έκτασή της υπολογίζεται ότι ήταν περίπου όσο αυτή 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Ηχεία και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (του μέλλοντος που όμως είναι ήδη εδώ)ενεργοποιούνται και λειτουργούν με τη φωνή του χρήστη. Η Amazon και η Google έχουν κατασκευάσει κιόλας τέτοια προϊόντα (Amazon Echo και Google Home), ενώ σειρά έχουν η Apple, η Microsoft, και άλλες εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές ενσωματώνουν στις συσκευές ολοένα και περισσότερα εργαλεία, ώστε αυτά να γίνονται πιο «έξυπνα» και οι χρήστες να μπορούν να τα ελέγξουν μόνο με τη φωνή τους.

Τα «έξυπνα» ακουστικά –τα οποία μεταφράζουν ομιλίες από γλώσσα σε γλώσσα, σε πραγματικό χρόνο- αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα καινοτόμου χρήσης της τεχνίτης νοημοσύνης. Τα «Pixel Buds» της Google προσφέρουν αυτή τη λειτουργία, αλλά λειτουργούν μόνο για τα τηλέφωνα Pixel της Google.

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον στη CES είναι η επίδειξη αυτοκινήτων που λειτουργούν αυτόματα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, αναλαμβάνοντας «πρωτοβουλίες» εκ μέρους του οδηγού. Η προσπάθεια των ειδικών συνίσταται στο να γίνουν οι συσκευές πιο «έξυπνες» προκειμένου να παίρνουν «αποφάσεις» (ένα ψυγείο παραγγέλνει μόνο του τρόφιμα από το διαδίκτυο όταν «αδειάσει») και να μας εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζεται οι συσκευές να συνεργάζονται μεταξύ τους (π.χ. ο υπολογιστής δίνει πληροφορίες στο πλυντήριο ρούχων ή στην τηλεόραση). Το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» μπορεί να είναι η απόδειξη για την έλευση της νέας τεχνολογικής εποχής, ωστόσο καθετί νέο μπορεί να φέρει μαζί του και νέα προβλήματα που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τις πιθανές επιθέσεις χάκερς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι «έξυπνες πόλεις» αποτελούν το επόμενο παράδειγμα, μεγαλύτερης κλίμακας, για την ευρεία χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από ατομικό, σε συλλογικό επίπεδο, με σκοπό την μαζικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα στις πόλεις.

Νέες ιδέες, ώστε –παραδείγματος χάριν- οι συντηρητές των δήμων να μπορούν εξ αποστάσεως να ξέρουν τι χρειάζεται να επισκευαστεί στην κοινότητα, οι δημότες να ενημερώνονται αυτόματα και εκ των προτέρων, για το πού θα βρουν ελεύθερο χώρο στάθμευσης, σε δρόμους όπου οι φωτεινοί σηματοδότες θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων με έξυπνο τρόπο, ανάλογα με την κίνηση, συνθέτουν το «σκηνικό» των πόλεων του μέλλοντος που θα βασίζονται όλο και περισσότερο στις τεχνολογίες αιχμής.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s