Η “ταπισερί” της Μπαγιέ – Bayeux Tapestry

Έργο μήκους 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών, η Ταπισερί της Μπαγιέ είναι ταυτόχρονα έργο τέχνης και ιστορικό ντοκουμέντο, σύμβολο των δεσμών ανάμεσα στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Περιγράφει το ταξίδι του Χάρολντ στη Νορμανδία και την επιστροφή του στην Αγγλία και τη στέψη του μετά τον θάνατο του βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή τον 11ο αιώνα. Εικονίζει επίσης την προετοιμασία της αποστολής που οργανώθηκε από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, τον διάπλου της Μάγχης και τη μάχη του Χέιστινγκς.

Aπεικονίζονται 72 διαφορετικές εικόνες και 1512 μορφές ανθρώπων και ζώων, αν και εικάζεται ότι δεν ολοκληρώθηκε, καθώς υπάρχει και ένα τμήμα χωρίς κέντημα. Σε ορισμένες σκηνές απεικονίζονται παραστάσεις βασισμένες σε μύθους του Αισώπου.

bayeux-tapestry
Είναι κατασκευασμένη από μια μονοκόμματη λωρίδα λινού, η οποία είναι κεντημένη με μάλλινες κλωστές οκτώ διαφορετικών χρωμάτων. Φέρει επιγραφές στα λατινικά. Μερικοί πιστεύουν ότι η ταπισερί κατασκευάστηκε από την Ματίλντα της Φλάνδρας, σύζυγο του Γουλιέλμου του Κατακτητή, όμως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο.

Tο πιθανότερο είναι ότι κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Επισκόπου Όντο της Μπαγιέ και ετεροθαλούς αδελφού του Γουλιέλμου, ο οποίος απεικονίζεται σε μερικές σκηνές της. Η κατασκευή της δεν είναι μεταγενέστερη του 1092.

Η ταπισερί δεν παρουσιάστηκε σε δημόσια θέα παρά μόνο όταν μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό το 1476 οπότε υπάρχει και η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτήν. Δεν είναι απολύτως σαφές πού κατασκευάστηκε η ταπισερί.

Κατά μια εκδοχή κατασκευάστηκε στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Ουίντσεστερ, καθώς το στυλ κεντήματος είναι αγγλικό και ο Όντο διάλεξε τις πιο επιδέξιες κεντήστρες για το σκοπό αυτό. Φαίνεται, επίσης, ότι η παραγγελία ήταν “ad hoc”, καθώς το μήκος της ταιριάζει με το μήκος του κυρίως ναού του Καθεδρικού της Μπαγιέ, της οποίας ο Όντο ήταν επίσκοπος.

Η ταπισερί εκτίθεται σήμερα στο κτήριο της παλαιάς ιερατικής σχολής (1693) στο Κέντρο Γουλιέλμου του Κατακτητή (Centre Guillaume le Conquérant).

Η Ταπισερί της Μπαγιέ έχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο Μνήμης του Κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσουν στη διάρκεια μιας γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής, ένα πρόγραμμα ανταλλαγών έργων τέχνης, που περιλαμβάνει «τον ενδεχόμενο δανεισμό της Ταπισερί της Μπαγιέ», όμως «όχι πριν από το 2020», ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

http://gr.euronews.com/2018/01/17/antallagh-ergwn-texnhs-metaksy-gallias-vretanias-bayeux-tapestry

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s