Πώς προέκυψε η φράση “ξέπλυμα χρήματος”;

Το ξέπλυμα χρήματος μπορεί να μην είναι το παλαιότερο έγκλημα στην Ιστορία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι γνωστό εδώ και αιώνες.

Περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν, οι πλούσιοι Κινέζοι έμποροι, επειδή η τοπική κυβέρνηση απαγόρευε πολλές μορφές εμπορίου, ξέπλεναν τα κέρδη τους. Η κυβέρνηση έβλεπε τις εμπορικές δραστηριότητες με μεγάλη καχυποψία μιας και τους θεωρούσε αδίστακτους και άπληστους.

Εκτός αυτού, ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εμπόρων προέρχονταν από το μαύρο μάρκετινγκ, την εκβιασμό και τη δωροδοκία. Οι έμποροι που παρέμεναν αόρατοι μπορούσαν να διατηρήσουν τον πλούτο τους ασφαλή από τους συνεχείς εκβιασμούς των γραφειοκρατών.

Έτσι μετέτρεπαν, για παράδειγμα, τα χρήματά τους σε κινητά περιουσιακά στοιχεία ή τα μετακινούσαν εκτός της δικαιοδοσίας της τοπικής κυβέρνησης (να και το offshore banking…) και επένδυαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Αυτή η τεχνική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλούς ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με το μύθο, ο όρος “ξέπλυμα χρήματος” προέκυψε στη δεκαετία του 1920, κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Οι οργανωμένοι εγκληματίες συμμετείχαν ενεργά στην κερδοφόρα βιομηχανία λαθρεμπορίου αλκοόλ και για να νομιμοποιήσουν τα κέρδη τους άρχισαν να τα συνδυάζουν με κέρδη από νόμιμες δραστηριότητες.

Ο Αλ Καπόνε ηγούνταν μιας τεράστιας εγκληματικής βιομηχανίας. Όταν τέθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε μόνο για φοροδιαφυγή. Ο Καπόνε είχε κερδίσει ένα τεράστιο ποσό σε χρήματα μέσω του παράνομου τζόγου, την πώληση ποτών, την πορνεία και τους εκβιασμούς, τα οποία θα χρησίμευαν ως απόδειξη των εγκλημάτων του. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν βρέθηκαν πουθενά.

Και αυτό γιατί, ο Καπόνε είχε κρύψει αυτά τα χρήματα σε νόμιμες επιχειρήσεις, την ιδιοκτησία των οποίων δεν μπορούσε να αποδείξει κανείς.

moneylaunderingoriginis

Το άνοιγμα λοιπόν μιας νόμιμης επιχείρησης ήταν το προφανές πράγμα που έπρεπε να γίνει και μια τέτοια επιχείρηση ήταν τα πλυντήρια ρούχων.

Έτσι επινοήθηκε ο όρος (αλήθεια ή όχι, έτσι λέει ο μύθος), όμως, σαν όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1973, στο σκάνδαλο Watergate.

https://3otiko.blogspot.gr/2017/07/blog-post_6.html#more

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s