Ο Βιασμός της Περσεφόνης

Ο Βιασμός της Περσεφόνης. Μάρμαρο. Ύψος 295 εκατοστά.

o viasmos tis prosperinas

Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη.Ο Gian Lorenzo Bernini, δημιούργησε αυτό το αριστούργημα, όταν ήταν 23 ετών, το 1621.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του ιταλικού Μπαρόκ, που διακρίθηκε τόσο στη γλυπτική όσο και στην αρχιτεκτονική.

http://elladitsamas.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html

3 comments on “Ο Βιασμός της Περσεφόνης

  1. Εκπληκτικό γλυπτό!! Πόσο ζωντανή η εκφραστικότητα του προσώπου της Περσεφόνης, πόση πλαστικότητα στην κίνηση, πόση προσοχή στην λεπτομέρεια..Μέχρι και την πίεση των δακτύλων του Πλούτωνα στο σώμα της Περσεφόνης!.

    Liked by 1 person

    • Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

      Με το προτεταμένο, λυγισμένο αριστερό πόδι να πατά στέρεα στο έδαφος, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εξισορρόπηση του κέντρου βάρους του σώματός του, ο εστεμμένος, γενειοφόρος ΄Αδης έχει συλληφθεί από τον Μπερνίνι τη στιγμή της κορύφωσης του συντελούμενου ερωτικού δράματος.

      Με σιδερένια λαβή κρατά στην αγκαλιά του την Κόρη που μάταια επιχειρεί να αντισταθεί στην ειμαρμένη, επιχειρώντας με μία απεγνωσμένη, όσο και χαρακτηριστική της αποστροφής της κίνηση του αριστεριού χεριού να ξεφύγει από τα δεσμά του επίδοξου απαγωγέα.

      Την έξοχη σύνθεση συμπληρώνει η υψηλής καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας μορφή του τρικέφαλου Κερβέρου στα πόδια του Άδη.

      Την απάντηση στο ερώτημα, πώς δικαιολογείται η παρουσία ενός σαφώς ερωτικού θέματος στα ιδιαίτερα δώματα του καρδιναλίου-ανηψιού του προκαθήμενου της καθολικής Εκκλησίας, μας παρέχει ένα δίστιχο που ήταν αναρτημένο στη βάση του έργου.

      Το επίγραμμα προερχόταν από την πέννα ενός έτερου καρδιναλίου με ποιητική φλέβα και μελλοντικού πάπα, του Μαφέο Μπαρμπερίνι:

      «΄Οποιος τυχόν είσαι, εσύ που μαζεύεις τα άνθη από τη γη, δες με εμένα, την Περσεφόνη, που σέρνομαι δέσμια στο σπίτι του άγριου ‘Αδη».

      Liked by 1 person

Leave a comment