From the stars to the seabed

Τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα γίνονται ακόμα πιο έξυπνα

 

Όταν μια υποβρύχια αποστολή είναι πολύ βαθιά ή πολύ επικίνδυνη για δύτες, οι ερευνητές μπορούν να στείλουν στο βυθό ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα, το γνωστό ROV. Τα οχήματα αυτά πρόκειται να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα.

Η εκπομπή Futuris βρέθηκε στη Μασσαλία, όπου το ερευνητικό όχημα Janus είναι έτοιμο να αναχωρήσει από το λιμάνι για μια ημέρα στη θάλασσα. Μεταφέρει τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται συχνά για παρατήρηση ή χειρισμό στο βυθό: μια ρομποτική πλατφόρμα, ανθεκτική στην πίεση, που συνδέεται με το όχημα με ένα πολύ μακρύ καλώδιο.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας άνθρωπος να βουτήξει σε μεγάλα βάθη. Αν θέλουμε να πάμε μετά τα 700 μέτρα, είναι σχεδόν αδύνατον και χρειαζόμαστε ένα ρομπότ. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα ROV, για επιχειρήσεις στα βαθιά ύδατα», εξηγεί ο Πέτερ Βάις, μηχανικός ρομποτικής και αυτοματισμού.

Το συγκεκριμένο ROV είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες, οι οποίες, περίπου όπως το ανθρώπινο μάτι, παρέχουν στερεοσκοπική όραση. Διαθέτει επίσης εξελιγμένους βραχίονες, σαν χέρια με τρία «δάχτυλα», που καθιστά το ROV πιο επιδέξιο σε σχέση με τα πιο κλασικά οχήματα που έχουν δύο «δάχτυλα».

dexrov-website-hompage.png

«Υπάρχει περιθώριο προόδου όσον αφορά την επιδεξιότητα στο χειρισμό αντικειμένων. Και επιπλέον, εργαζόμαστε για να χειριζόμαστε τέτοιες ρομποτικές πλατφόρμες μέσω δορυφόρου, από ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη», μας λέει ο Ζερεμί Γκανσέ, συντονιστής του προγράμματος DEXROV.

Μέχρι τώρα, ο χειρισμός όλων των ROV πρέπει να γίνεται από το πλοίο. Αν μεταφερθεί στην ξηρά, τότε οι επιχειρήσεις θα γίνουν ασφαλέστερες και λιγότερο κοστοβόρες, αφού θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μικρότερα οχήματα. Για τη δοκιμή, αυτό το πλοίο στη Μεσόγειο συνδέθηκε μέσω δορυφόρου με το κέντρο ελέγχου στο Βέλγιο.

Χίλια χιλιόμετρα μακριά, στις Βρυξέλλες, οι χειριστές λειτουργούν σε προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας. Κατόπιν οι εντολές τους αναμεταδίδονται στο ROV. Υπάρχει καθυστέρηση στην επικοινωνία, άρα το ROV πρέπει να είναι αρκετά αυτόνομο για να λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς χειρισμό σε πραγματικό χρόνο. Χρειάζεται επίσης νοημοσύνη για να ερμηνεύει τις ενέργειες των χειριστών στον εικονικό κόσμο και να δρα αναλόγως στη θάλασσα.

«Έχουμε διαχωρίσει τι κάνει το ρομπότ και τι κάνει το κέντρο ελέγχου. Εδώ το έργο θα γίνεται αδιάκοπα, σε πραγματικό χρόνο. Το έξυπνο λογισμικό θα παρατηρεί τι κάνουμε στο κέντρο ελέγχου και θα στέλνει την πληροφορία αυτή στο ρομπότ, το οποίο θα εκτελεί το έργο αυτόματα, από μόνο του, χωρίς την συνεχή καθοδήγηση από μας», εξηγεί ο ερευνητής Χαβιέ Μαρτίνεθ Γκονθάλεθ.

Για να κάνουν τους βραχίονες του ρομπότ πιο επιδέξιους, οι μηχανικοί αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος χρησιμοποιούν ένα εξωσκελετικό σύστημα. Παρέχει στον χειριστή ανατροφοδότηση δύναμης, ώστε να αισθάνεται το βάρος και την αντίσταση των υπό χειρισμό αντικειμένων στην εικονική πραγματικότητα.

«Θα χειριζόμαστε το τρισδιάστατο avatar σε εικονική πραγματικότητα. Θα εκτελεί ένα έργο και οι κινήσεις θα καταμερίζονται ώστε να επανασυναρμολογηθούν από το ρομπότ και να μπορούμε να εργαστούμε με μεγάλες καθυστερήσεις», λέει ο μηχανικός ρομποτικής Πιερ Λετιέ.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμβάλει στο χειρισμό αυτόνομων οχημάτων με ασφάλεια και ακρίβεια. Όχι μόνο στα βάθη των ωκεανών αλλά και στην ξηρά. Οπουδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί η ρομποτική επιδεξιότητα.

«Μπορεί κανείς κάλλιστα να φανταστεί την ίδια τεχνολογία να εφαρμόζεται σε μια κινητή πλατφόρμα στο έδαφος. Σκεφτόμαστε περιπτώσεις όπως η Φουκουσίμα, μέρη όπου είναι πολύ επικίνδυνα για ανθρώπους αλλά παρόλ’ αυτά υπάρχει ανάγκη παρέμβασης. Αυτή η τεχνολογία λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη», προσθέτει ο Ζερεμί Γκανσέ.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να τεστάρουν μεμονωμένα εξαρτήματα του εξελιγμένου συστήματος ROV, με στόχο μια ολοκληρωμένη δοκιμή στη Μεσόγειο, σε βάθος 1300 μέτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.dexrov.eu

http://gr.euronews.com/2017/08/07/how-will-the-new-intelligent-breed-of-rovs-benefit-us

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s