Η ιαπωνική ομάδα IZENA-no-KAI στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από τη χορευτική ομάδα IZENA-no-KAI που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο! Οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Okinawa και των νήσων Amari, παρουσιάζουν μια πολυδιάστατη παράσταση με φολκλορικούς χορούς Ryukyu.

Δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Χορηγός: JT International Hellas.

Ο χορός Ryokyu από την Okinawa και τις νήσους Amami έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ryokyu κατά τον 15ο αιώνα. Η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφθαναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα, χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Edo (σημερινό Tokyo) και Satsuma, για να ψυχαγωγήσουν τους Shogun (στρατιωτικοί ηγέτες).

Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους.

Τα μέλη της ομάδας IZENA-no KAI αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών στα χωράφια κάτω από τον καυτό ήλιο ή των ψαράδων που υμνούν τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή και καλοτυχία, που μιλούν για την ολάνθιστη τροπική φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες –κλασικές και νέες– ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες (karate), άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας.

Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, πολύχρωμες μάσκες, καστανιέτες από μπαμπού, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, μικρά παραδοσιακά τύμπανα και ψάθινα καλάθια.

Η ομάδα χορού IZENA-no-KAI

Ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία με σκοπό τη διάδοση της τέχνη του παραδοσιακού χορού της Okinawa και των νήσων Amari. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, η Ομάδα έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας φολκλορικούς χορούς σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία.

Οι χορογράφοι της φημίζονται τόσο για την διατήρηση της παράδοσης όσο και για την ευρηματικότητά τους. Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Tokyo 2020, η χορευτική ομάδα προετοιμάζεται για την ευρύτερη διάδοση της κουλτούρας της Okinawa και των νήσων Amari σε όλο τον κόσμο.

https://www.culturenow.gr/h-iaponiki-omada-izena-no-kai-sto-megaro-moysikis-athinon/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s