“ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ” στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου


ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ”: ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2017- 28 Φεβρουαρίου 2018 


Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη  &  Παρασκευή 18.00 – 21.00

Είσοδος: Ελεύθερη

Οι γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα της Μαγνησίας για περισσότερο από έναν αιώνα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Τόπος ευνοημένος, με εδαφική πολυμορφία, πολυσυλλεκτικός, με κατοίκους που έχουν εγκατασταθεί εδώ από άλλες περιοχές φέρνοντας μαζί τους τις παραδόσεις και την τεχνογνωσία τους, με σημαντική παράδοση, αλλά και παρόν στον τομέα της μεταποίησης, ξαφνιάζει με την ποικιλία και τη διαχρονική ποιότητα στις γεύσεις του.
Η παραγωγή του νομού είναι πλούσια σε γευστική και διατροφική αξία αποτελώντας την καλύτερη πρώτη ύλη για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη  μεταποίηση και συσκευασία της.

Πολλά από τα προϊόντα σύντομα έγιναν επώνυμα πανελλήνια, ενώ συχνά κατέκτησαν και αγορές του εξωτερικού.

Οι διατροφικές συνήθειες των ντόπιων αναμίχθηκαν με αυτές των προσφύγων  και των μεταναστών κι έδωσαν πρωτότυπες συνταγές, αλλά και τους περίφημους μεζέδες στα τσιπουράδικα του Βόλου.

Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της διατροφής στη Μαγνησία (παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, μεταποίηση, κατανάλωση), αλλά και μνήμες που συνδέονται μαζί της από διάφορα στιγμιότυπα της καθημερινότητας (πανηγύρια, γλέντια, γιορτές, περίοδοι κρίσης, συναθροίσεις).

Περιλαμβάνει κυρίως τεκμήρια από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή φορέων και ιδιωτών, που παραχώρησαν φωτογραφίες και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους.

Εκτείνεται πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Πόλης, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντας τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά».

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2018. Καταβάλλεται προσπάθεια για την σύνταξη εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές, μετά τις γιορτές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να συνηθίσουν και σήμερα στη χρήση τους.

Επίσης, καθόλη τη διάρκειά της, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, προϊόντων, τρόπου επεξεργασίας, αλλά και σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του μουσείου

https://gatherpoint.gr/index.php/upcoming-events/politismos/ekthesi-me-thema-geuseis-magnisias-location-id-40.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s